Uz distorziju zvuka i isparavanje znoja i alkohola koje se izdiže nad publikom i meša pod svetlošću reflektora, počinje svirka Schoolbus-a. Tipična atmosfera pred svaku svirku. Ali ono što je prioritet ovog benda je energija.

Kao što i sam pank zahteva, ova grupa ima više nego dovoljno energije koja ih održava na nogama. A onaj višak energije, njega iskorišćavaju na pravi način. Zato se i razlikuju od drugih. Da bi bili uspešni kao bend, pored ostalog, treba se izdvojiti od gomile, biti jedinstven. Postoji mnogo pank bendova koji su međusobno slični i čije su pesme monotone… Schoolbus nije jedan od njih.


Ovaj knjaževački bend postaje aktivan i kreće sa svojim prvim nastupima 2007. godine, još kao srednjoškolci. Trenutni sastav benda čine: Mića (vokal/gitara), Ćira (bubanj), Filip (bas gitara) i Pejča (vokal/gitara). Prvi album "Ljubav, bes, nostalgija" su snimili 2010. a izdali maja 2013. godine za nezavisnu izdavačku kuću iz Zagreba „Slušaj najglasnije“.

Mislim da i članovi ovog benda mogu da se slože da je njima jedna od najbitnijih stvari predstavljanje tj. način sviranja svoje muzike, jer je i to ono što se kod njih primećuje. Na osnovu njihovog prvog albuma, zaključuje se da nije potrebno neko teško iskustvo ili velika mržnja protiv sveopšteg režima da bi se napravila odlična pesma. Dovoljni su „Auspuh, bubanj i kilo rakije“, ili samo „Razbludne noći našega bubnjara“. Interesantno je da pesme, kao ove dve, u stvari imaju isto tako zanimljivu istoriju. 
Razni bendovi su uticali na njih, sve od Ramonsa, preko Nirvane pa do Slayer-a, u njihovim pesmama poput „Proleća“ mogu čuti i boje legendarnih Dead Kenedys ili Black Flag. Svi ovi bendovi čine različite pomešane nijanse, slojeve zvuka i tonova Schoolbus-a.

U razgovoru sa Nenadom Pejčićem, Pejčom, frontmenom ovog benda, dobili smo informaciju da je novi album spreman i da se veoma razlikuje od prvog, dosta je mračniji i muzički i tekstualno. Snimanje ovog albuma je planirano za jesen ove godine. Pejča je aktivan, tj. svira u nekoliko bendova pored Schoolbus-a, uključujići Novembar i Protektori. „Novembar“ je jedan od najboljih i najznačajnih pank-rok bendova sa kojim Schoolbus sarađuje, mada bi se iz pogleda Schoolbus-a, to više moglo nazvati druženjem.

Bend je i obradio pesmu Novembra „Okrutna i tiha“ koja ce se naći na kompilaciji „Tako mlad i tako čist“ u izdanju SKC Novi Sad. Na kompilaciji se nalaze dvadeset tri benda iz bivše Jugoslavije i svako je obradio po jednu pesmu Novembra.

Super su drugari i sa Daily Noise Club iz Sofije, sa kojima su svirali 2 puta u Srbiji i jednom u Bugarskoj. Druže se i sa Green Goblins i Voodoo Healers iz Grčke, Apache iz San Franciska, Psycho-Sonic Boris & Hosenfeferima, Atheist Rap-om, Cepenim Ćuncima

Schoolbus je imao jak uticaj na svoj rodni grad. Knjaževcu je trebao jedan bend koji će sa sobom doneti nešto novo u obliku panka. Od njih očekujemo još svirki i pesama.

Bandcamp:  http://schoolbuspunk.bandcamp.com/
Nikola Pujić