19. jul, Klub Zamajac, Kruševac

Kako to izgleda kada se težak vazduh pomešan sa teškim zvukom pretvori u lepljivu atmosferu? Kako izgleda kada jedan muški deo publike bez majica energično skače i ulazi u šutku, a ostatak klima glavom u znak odobravanja, i podrške bendovima Streetcore Unity (Niš), Regrets Of The Dying (Niš) i Klinična Smrt (Jagodina), koji su prevalili put ne bi li zasvirali pred kruševačkom publikom.


Na samom početku, Streetcore Unity, su uspeli da razdrmaju publiku obradom numere “Prodane duše” sastava Totalni Promašaj.
Imamo snimljenu jednu pesmu za drugi Ep koji se zove “Oldschool vol.2”, pesmu Totalnog promašaja Prodane duše.  Još pet pesama treba da se snimi za Ep, koji će se pojaviti za Balkanrock. Kad će to da bude, ne znam tačno, nadamo se do kraja godine, sa još jednim spotom uz ova dva”, naveo je Filip Avramović, bubnjar sastava Streetcore Unity.

Nakon pomenute obarade i autorske ”Ignorance is a bliss” bend je izveo još jednu numeru sa prvog izdanja, “Strenght”. Energična publika odlično je ispratila i obrade grupa Prodigy i Terror. Na kraju, bilo je kao i na početku. Streetcore Unity svoj nastup završio je još jednim izvođenjem pesme “Prodane duše”.

Publika je odlično reagovala na nastup prvih Nišlija pa je tokom gotovo čitave njihove svirke trajala šutka. Sasvim sigurno tome je doprinelo i ponašanje frontmena Nikole Jovanovića, kao nekog ko odlično zna da animira publiku. Ne treba zanemariti i odlične glasovne mogućnosti pevača - glas koji se kreće od brutalnog, preko normalnog, završava se vriskom.  Bilo je i famoznog nošenja pojedinaca iz publike  na rukama, te se u ovoj poziciji našao i gitarista Marko Maričić Marcha. Za bas je bio zadužen Bojan Ristić, poznat kao član sastava Gospodin Pinokio.

Obzirom da je Kruševac manji grad od Niša, mnogo više publike je došlo i mi smo totalno fascinirani energijom koja je izašla večeras, izdivljali smo totalno. Ovo je najbolje lokalno iskustvo, sve je bilo super.” istakao je Filip i dodao:
Kruševačka publika je fenomenalna, mnogo smo zahvalni organizatorima što su nas pozvali ovde, oduševljeni smo. Kad bi ovakva bila svaka naša svirka, imali bismo  još više snage da nastavimo dalje.


Ubrzo nakog toga na bini se našao sastav iz Jagodine Klinička Smrt. Iako je sama ideja nastala nešto ranije bend zvanično kreće sa radom početkom ove godine. Kliničku Smrt čine: vokali – Nikola Janićijević, Nikola Stanojević i Đorđe Velisavljević, Vladan Nikolić, Igor Jovanović, Rade Pajić i Miloš Rajković.
Repertoar ovog Jagodinskog rap core/hard core sastava obuhvatio je autorske pesme, pri čemu je izvedena i numera koja je ime dobila po nazivu benda „Klinička smrt“, ali i nekoliko cover stvari. Publika je najbolje odreagovala na izvođenje numere sastava Biohazard, ali su šutkom ispratili i Limp Bizkit, kao i Cypress Hill.

Na kraju, kruševačkoj publici  se predstavio deathcore sastav iz Niša Regrets Of The Dying. Iz publike se prilikom njihovog stupanja na binu moglo čuti: „Šta je ovo, pa vi ste već svirali“.  Sa druge strane, mogao se videti osmeh na licu pevača Nikole Jovanovića i Gitariste Marka Maričića koji su već nastupili na početku večeri sa sastavom Streetcore Unity. Ostatak Regrets Of The Dying ekipe čine: pevač Nemanja Nikolić, Mladen Mitić Bas i Aleksandar Ristić bubanj.

Kruševačka publika, koja ni prilikom izvođenja ovog benda nije ostala ravnodušna,  imala je priliku da još jednom  pogleda  energično, upečatljivo izvođenje pevača Nikole Jovanovića. Jedna od autorskih numera „World of Punishment“, ujedeno i jedini singl koji su objavili, izvedena je tokom nastupa u Kruševcu. Treba napomenuti da je bend izveo i nekoliko odličnih obrada.

Sasatav Streetcore Unity možete poslušati već 26. jula, kada će nastupiti pred svojim sugrađanima u klubu Black Stage sa početkom od 21h.
26. jula sviramo u Nišu. Događaj se zove “Core Playground vol.2”. Organizacija okuplja samo hard core bendove sa ovih naših prostor - to će biti ludilo.  Nakon toga, sledeća naša svirka je u Beloj Planci 29. jula. To je Kulturno leto Bele Palanke. Tamo smo pozvani preko Balkan rocka. Zahvaljujemo se njima na svoj saradnji, stvarno nas poštuju kao da smo njihovi.” , za Helly Cherry govori Filip i dodaje:
Hoćemo da guramo tu našu priču sa “Into the pit”. Da pozovemo što više bendova da sviraju kod nas u cilju da oni nas pozovu dalje, da odemo u njihove gradove, njihove krajeve, da čujemo njihovu publiku, kako to već i ide.
Prvog avgusta Nišlije idu za Jagodinu gde će u Klubu Talir nastupiti sa sastavom Klinčka smrt, pored ostalih izvođača.
Za kraj podsećamo da nas danas 21. jula od 21h u Zamajcu očekuje nastup sastava Celeste iz Francuske, benda Reka iz Rusije, sastava Flash Cult iz Jagodine i domaćeg, lokalnog benda No Way Back. Ulaz je, kako najavljuju organizatori, udruženje New scene united – prava sitnica, 200 dinara. 


txt: Ivana Grujić
foto:  StreetcoreUnity