E, sad za tu murčadnu (oružje sa zracima koji parališu, poreklom iz mitskih civilizacija poput Mu i Atlantide) nisam baš sasvim siguran kako je napustila svog vlasnika. 
Nisam čitao tu epizodu, ali je moj prijatelj Filip, još pre mnogo godina, primetio da je kvalitet ovog strip serijala drastično opao otkad glavni protaganista ne koristi više to naoružanje. Kao da je murčadna bila simbol njegove diskutabilne muškosti. Samo plavušan sa loknama može da izgubi dojajno oružje poreklom iz daleke prošlosti, a potpuno futurističko.


Što se pak, muda iz naslova tiče, e, tu sam postao ekspert kao da sam specijalizirao urologiju strip junaka, koji to možda i nisu. Ergo, Marti je dugogodišnji papučić, verenik pa kasnije i suprug Dijane Lombard, ljubomorne i nadrkane plavuše koja štikle nosi čak i u dnevnoj sobi svog dragog. Možda ih je nosila i kad su se peli na Himalaje da izučavaju Jetija, ne sećam se. 

Njena ljubomora prema svim zgodnim antropolozima ženskog roda koji se muvaju oko njenog izabranika, postala je legendarna. Ljubomorna je čak i na onu ultraseksi, ali glupu poput srpske politike u zadnjih dvadeset godina, Endži. Neporebno, jer Martiju se diže, izgleda, samo na diplome a Endži je diplomirala samo šipku u ljigavim striptiz barovima. Mada, u jednoj epizodi spominje Lajbnica. 

Kod nas u Srbiji stripovi nisu izlazili u kontinuitetu nakon raspada zajedničke države, pa nam je tako promaklo da se Marti najzad oženio onom rospijom od Dijane. Ona je, inače, bivša riba Martijevog starijeg kolege i profesora Oldridža. Istog onog od koga je "nasledio" i crveni "ferari", omiljenu igračkicu svih tipova koje drma kriza srednjih godina i (u ovom stripu često spominjani) "kompleks Petra Pana". Sve se ovo da saznati u epizodi "Tajna Dijane Lombard". Ne, nije radila kao poslovna pratnja, mada sam to prvo pomislio na osnovu naslova. Dijana je, inače, lik iz stripa (ženski) koji je na "kres listi" potpisnika tekstova (a svi smo mi, ljubitelji stripova, pomalo detinjasti a pomalo perverzni, he-he) zauzimala uvek jedno od vodećih mesta. 
Modesti Blejz je, naravno, ideal, ali zbog svog neospornog seksepila. Dijana je tu zbog svoje džangrizavosti, koja joj, uz pomenute štiklice, plavu kosu i negovani izgled damice sa Menhetna, daje dobitnu kombinaciju da joj darujemo vršnjaka, kad je Marti već zauzet penjanjem na te Himalaje ili proučavanjem piramida ili čudovišta iz Loh Nesa. Jebo te, ovaj članak nikad neće proći kod urednika... Nema veze, šta on pa zna o temeljnoj psihološkoj analizi junaka devete umetnosti? (Milane Katiću, zbog ovakvih otvorenih insinuacija i prozivki uredniku ti sledi odbijanje 30% od plate ovoga mjeseca limburga, a sledi ti i nepotpisivanje na kraju teksta - prim. ur.)

Čovek je proputovao planetu uzduž i popreko (Marti, ne moj urednik), putovao u prošlost, budućnost, zemlju Nedođiju, upoznao Deda Mraza i Šerloka Holmsa. Šta mu to vredi kad ne prevrće ništa, a nema više ni kompenzaciju za stojka u vidu, jel'te, murčadne? 

Da rezimiramo - Marti gubi murčadnu. Gubi i muškost, na nekom podsvesnom nivou, strip serijal postaje dosadan kao premijerovi govori o partnerstvu sa Nemačkom (dok odlazi na obeležavanje početka Prvog svetskog rata, ili tako nešto prikladno). 
Ženi se svojom nekadašnjom "večitom verenicom", simbolično, a i bukvalno, predajući oružje. 
Svi mi koji smo navikli da Marti izvuče to svoje oružje kad situacija postane baš nezgodna pa vijuge tu ne pomažu, kao ni Javini mišići, možemo samo da žalimo za onim starim, dobrim zvukom opaljivanja iz njega. "Zzzap! Zzap! Zzap!"