20.6.2014., Klub Quarter, Novi Sad

Sinoć je održana promocija novog albuma benda Azil 5 „Ako čuješ istinu, znaš li šta ćeš s njom?“. Kao gosti su nastupili i bendovi Kler, Fusion i Uvertira dok je New Mythology iako najavljen ipak  izostao usled nepredviđenih okolnosti.

Veče je nešto kasnije nego što je najavljeno otvorio Kler u one-man postavi, izvevši deo opusa benda u akustičnoj varijanti uz konstantne pošalice.


Nadovezali su se mlađani Fusion, čiji je outfit odskakao od onoga što su nam pružili zvučno. Petorka je namontirana za neko ozbiljnije veselje svoj alt rock predstavila masi koja se brojčano za nijansu uvećala, a u rezentovanom materijalu odskakala je već prepoznatljiva numera „Bolesna navika“ .

Već znanci ovdanje publike, Uvertira, su mi ozbiljnije privukli pažnju. Radi se o bendu s kojim se već četiri godine susrećem u raznoraznim prilikama i moram primetiti da mi svaki put sve bolje zvuče. Fino razrađene instrumentalne deonice i  jako dobro uklopljeni vokali (jedan od njih pripada bubnjaru) čine jako zanimljivu celinu u formi pitkijeg roka. 


Centralne figure sinoćnje večeri su svakako Azil 5. Novi album, izdat za Lampshade Media, su izveli u celosti. Neke od numera poput „3 puta V“„Daleko od Osjeka“ su se već našle na  live albumu „Živi Azil“, kao i „Boemska“ i „Dani kada je sex silovao ljubav (Želim te)“ za koje su i urađeni spotovi.

Pored celog novog albuma na bis su izveli i nekoliko starih pesama – „Zima“, „Sestro Strasti“„Tranzicija“ i „Nema Čoveka Danima“. Da li zbog prepoznavanja od starne prisutnih, da li zbog dinamike samih pesama, tek stari materijal je značajnije podigao atmosferu. Generalno, novi album je sporiji u odnosu na do sada predstavljeno, ali i dalje ima onaj specifični pečat ovog petočlanog benda.

Lep gest je što se uz kupljenu ulaznicu dobijao primerak albuma kao i što su mladi novosadski autorski bendovi dobili priliku nastupe pre iskusnijih kolega. Jedino ostaje žal za masovnijim odazivom publike koji je mene iskreno iznenadio s obzirom na reputaciju benda i činjenicom da se ipak radi o promociji albuma grupe (i pojedinačno) vrsnih muzičara i jednom od specifičnijih bendova novosadske scene.

Marina Perović