Iako je fanzinaštvo u Srbiji i okolini (pa i u svetu) danas potisnuto od strane interneta postoje entuzijasti koji se ne predaju i dalje biraju ovaj vid borbe za andergraund. Jedan od njih je i Vidoje Murić, koji je i ranije bio aktivan na sceni preko svog fanzina Akrep (potražite osvrte na ovaj fanzin u arhivi). Akrep je bio okrenut domaćim bendovima i rađen na našem jeziku jer je za cilj i imao promociju ex Yu bendova i razvoj domaće scene.
Nakon tri broja jasno je bilo da interesovanje nije toliko veliko za ovakvo glasilo te je postalo jasno da nešto mora da se promeni. I otud Marena, fanzin pisan na engleskom jeziku koji se bavi i domaćom i stranom scenom. Kako je autor već imao iskustva sa Akrepom, Marena se pojavila kao jedno zrelo fanzinaško izdanje koje je u svakom smislu (a ponajpre u pogledu vizuelnog identiteta i štampe) napravilo korak napred u odnosu na prethodni fanzin.
Iako je izlazak prvog broja odlagan u nekoliko navrata informacije koje ćete u njemu naći su i dalje manje-više aktuelne. Aktuelnost je jedan od razloga što Vidoje u ovo izdanje nije uključio prikaze nekih koncerata jer je smatrao da nema puno smisla čitati o koncertima koji su bili pre godinu dana. Sa druge strane, možda je i mogao kao dokument da se ubaci prikaz nekog značajnijeg koncerta, čisto da ostane zabeleženo i na papiru.
Prvi broj sadrži intervjue sa Darkom koji već godinama radi najznačajniji (ne samo) makedonski fanzin Vampir, ali i sastavima MUNRUTHEL (Ukrajina), TROLL BENDS FIR (Rusija), BOMBARDER (Srbija), ANNATHEMA (Srbija), MOLOCH (Ukrajina), PUTRID BLOOD (Srbija), FORGOTTEN (Turska), KUGA (Srbija), NADIMAČ (Srbija), HELLER (Srbija). Uz intervjue tu su i recenzije muzičkih izdanja i fanzina.
Iskreno se nadam da će Vidoje uspeti u svojoj misiji, da će Marena trajati što duže i dostići makar dvocifren broj izdanja. Fanzin svakako treba podržati, ne samo zato što je to JEDINI metal fanzin kod nas, nego zato što zaista iskreno mislim da ova priča vredi. Kada budete fanzin držali u rukama biće vam jasno i zašto.
Potražite svoj primerak na vidojemetal@gmail.com, a više informacija možete naći i na stranici www.facebook.com/MarenaFanzine.

Nenad