Dylan Dog se mijenja. Koliko će velika biti promjena italijanski čitaoci vidjeće već u drugoj polovini 2014, kada će izaći prve table sa novostima koje za sad ostaju potpuna misterija.

Nadamo se, ubrzo nakon njih da ćemo i mi sa druge strane jadranske bare spoznati o čemu se radi. Ono što je za sada sigurno je da će inspektor Bloch dočekati toliko željenu penziju. To je već samo po sebi šok za stare i nove čitaoce «istraživača noćnih mora» koji izlazi još od septembra 1986. godine. Naviknuti da mislimo kako vrijeme u stripu nikad ne prolazi, odlaskom jednog od ključnih likova serijala, otkrivamo da ipak nije baš tako. Eto, sada znamo, vrijeme prolazi čak i za crtane junake. Pitanje je kako će se fanovi prilagoditi na odlazak Dylanove očinske figure i lika koji se često nadopunjavao na lucidni humor istraživačeve desne ruke. Kako će se popunjati ona neizbježna scenaristička mjesta toliko puta viđena u kancelarijama Skotland jarda ili u njihovom tradicionalnom pabu, ostaje da vidimo.


Ove novitete o penzionisanju policajca i redizajnu samog stripa sa fanovima je podijelio je scenarista, ali I novi urednik serijala - Roberto Recchioni. Najave i predviđanja je iznio u jednom intervjuu za 'Annuario del Fumetto, dodatku časopisa Fumo di China, koji predstavlja polaznu tačku italijanskog stripa specijalizovanog za strip kritiku i informacije. Razlozi za revitalizaciju Dylana su mnogobrojni, objašnjava scenarista. Ukratko, Dylan je drugi najprodavaniji strip junak u Italiji, ali takođe i junak koji gubi najviše čitalaca svake godine. "Ovaj odliv se mora zaustaviti, i ako je moguće, preokrenuti" - kaže Recchioni.

Izazov sa kojim se mora suočiti novi urednik serijala je prilično uznemirujući. Odgovoran za to što je baš njemu pripalo da "ponovo izmisli" svijet koji okružuje Dylana krivac je direktno Tiziano Sclavi. "Sclavi je bio nestrpljiv u vezi preokreta u svojoj kreaciji. Nije se više prepoznavao" – objašnjava Recchioni i dodaje kako je idejni tvorac i najbolji scenarista Dylana Doga želio da se nešto promjeni. Kako ispada, uspjeh Recchionieve epizode Mater Morbi koja je postigla uspjeh i kod publike i kod kritike, i vrlo lako se izdigla iznad prosjeka koji ovaj serijal pruža već duže vrijeme, istakla je njenog autora u prvi plan. To Sclavi svakako nije zaboravio.

Što se tiče razloga za lošu prodaju, Recchioni je za Fumo di China objasnio da je «u godinama boom-a, Dylan bio u stanju da pretekne svoje vrijeme, i samim tim da komunicira sa svojim čitaocima. Danas to najčešće nije tako. "Ne znam da li ga mogu vratiti u to početno stanje, ali sam odlučan da probam" - kaže novi urednik I dodaje da će to pokušati uraditi pomoću «izuzetnih priča, ako je moguće. Ostalo bi trebalo da dođe kao posledica toga. Dobri stripovi se prodaju. Kome? Svima».

Novi Dylan Dog «će biti mnogo sličan po duhu onom kakav je bio, pun iznenađenja i nepredvidljiv, sposoban da uznemiri i destabilizuje». I još, tu je: «povratak splatter-u, sa crnim još crnjim i crvenim još crvenijim», završava Recchioni, u koga su uprte oči mnogobrojnih fanova ovog kultnog serijala.

I.M.
Izvor Mulj