Večeras (10.5.2014.) je u prostorijama beogradske Ustanove kulture Palilula, održana promocija romana „Mučitelj“, autorke Tajane Poterjahin sa kojom smo nedavno i razgovarali. Izdavač romana je "Novi književni krug" a svoje prvo predstavljanje pred beogradskom publikom, roman je imao krajem prošle godine na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Pored toga što piše kratke priče i romane, Tajana je poznata i kao autor popularnog bloga posvećenog kulinarstvu „Slasno i opasno“, na kome je, kombinujući svoje kratke priče, pasuse i citate, sa brojnim tradicionalnim i modernim receptima, privukla veliku pažnju čitateljki. Što se samog dela tiče, ono predstavlja svojevrsno dopunjeno izdanje autorkinog prethodnog romana „Isidor od ljubavi“. I ovoga puta u centru priče jeste mračni Isidor Selenski, čija neodoljiva lepota i talenat, usled njegove hladnoće i otuđenosti, ostaju na nivou neostvarenog. Sam roman, kroz priču o neostvarenoj ljubavi devojke i otuđenog umetnika, na jedan dubok i egzistencijalistički način, priča priču o suštini ljubavi, patnje i života uošte, na način kakav domaće „žensko pero“ još nije zabeležilo.

Što se same promocije tiče, iz reakcija prisutnih a naročito iz pitanja koja su postavljana, videlo se da je roman dobro prihvaćen i da je prilično popularan, naročito među čitateljkama. Kroz razgovor sa publikom, u društvu moderatora i izdavača, autorka se dotakla brojnih pitanja vezanih kako za samu temu romana, tako i za pitanja izdavanja i marketinga. Međutim, imajući u vidu stanje u domaćem izdavaštvu, stiče se utisak da bi mnogo veća pažnja morala da se povede kada je u pitanju reklama samih dela. Kada je domaće izdavaštvo u pitanju, izuzev nekoliko najvećih izdavača i najtiražnijih pisaca, pitanje marketinga je prepušteno samim autorima.

Kao odgovor na jedno od postavljenih pitanja, autorka je najavila mogućnost da njen sledeći roman bude iz žanra fantastike.

Sve u svemu, sa ovim romanom domaće književno nebo je bogatije za jedno kvalitetno delo, mlade autorke koja obećava.

Mladen Milosavljević