Grey Room AKC Medika - Zagreb

Na današnji dan (9.5.) pre 69. godina je pobeđen fašizam ali nije postao rahmetli, nažalost. No, to ćemo ostaviti za neku drugu priliku gde ću moći na miru da se nakritikujem svih onih koji ništa nisu politički-socijalno progresivno uradili posle te ’45 godine.

Fetbojsi
Kasnio sam debelo na koncert jer imam previše prijatelja i prijateljica po Zagrebu pa se vreme gubi nenormalnom brzinom kada se dođe u glavni grad Hrvatske. Stigoh oko ponoći u Mediku. To je nekada bio squat a danas je zapravo mesto za izlaske, žurke i svašta još nešto što mlade čini srećnima. Jedan deo zgrade je jedino ostao skvotiran ostalo je legalizovano. Koncert se održavao u Greyroom-u. Propustio sam Dekubitus, akustični dvojac mizantropije, ali sam stigao na naduvani dvojac super zezanja i zabave, rep duo Fetbojsi. Taman sam ušao na njihov najveći hit ’’Da li osjećaš’’. Super stvar u Zagrebu mi je ta, što jedna rep grupa nema ni malo problema da izađe i da repuje za jednu, za mnoge socijalnozdrave ljude, civilizacijsku tvorevinu i zdravorazumski stav kao što je antifašizam, dok, praveći paralelu sa Srbijom, u Beogradu bi se debelo namučio da nađeš takav jedan rep ansambl, da manifestno se izjasni antifašistički. Ekipa u publici ih je vrlo dobro primila, pa se može reći da ovo postaje i neka vrsta kultnog zagrebačkog hip hop benda. Čak su se i singalongovi dešavali. Bilo je i bacanje rispekta za Gipsy Mafiju iz Zrenjanina uz pesmu ’’Jebeš sistem’’ (valjda se tako zove, ne držite me za reč). Nakon njih je usledila pauza koju su neki iskoristili za kebab u obližnjoj fastfud prodavnici. 

Za kraj večeri Faraon Slavko iliti Njec Hranjec iz Abergaza. Zvuk bi opisao kao neki spoj disco-pop-synthpop melodije sa treš elementima (vizuelnim ne soničnim). Ja sam samo 3 pesme bio unutra za vreme Slavkovog nastupa jer je zvuk bio previše glasan da mi je doslovno vibrirala cela glava. Ali ono što sam čuo je bilo super. Video sam da je i baklja gorela za vreme najvećeg hita ’’Vuf, vuf’’ ali je meni u glavi ostala pesma ’’ĐUS ĐUS, VODKA ĐUS’’  Nakon svirke je bio i after uz razne ex-yu melose od rokenrola do pankenrola. Ocenio bih čitavo ovo zagrevanje za sutrašnji događaj jednom desetkom. A sutra bi...

Timočanin