Sada već kultni bend Dža ili Bu je u okviru svoje turneje "Kukovo leto" kojom promoviše istoimeni album sinoć (29.3.2014.) u Ćupriji predstavio svoje poslednje izdanje. Momci, uz jednu pauzu u radu, već 27 godina praše rokenrol sa dobrom dozom panka i garažne prljavštine. 

I ne mogu a da se ne setim prethodnog njihovog nastupa u ovom gradu koji se desio pre od prilike dve decenije. Bilo je to u Hali sportova 1994. nakon izlaska albuma "Spremanje ribljeg gulaša...". Tada su svirali sa "Physical Graffitima" iz Jagodine, bendom koji je mnogo obećavao ali iznenada i nestao.
A mi smo tada ulazili u tinedžerske godine i nismo baš puno toga kapirali. Bilo je bitno samo da je bučno, brzo i agresivno.


No vratimo se sada u Bakardi, mesto gde se koncert i odigrao. Kapirali smo da bi se možda mogao desiti i u bašti koja je prilično komotnija, ali će takav nastup morati da sačeka neko toplije vreme.
Predgrupa su bili lokalni momci koji postoje par meseci, a ovo im je drugi nastup ako se ne varam. Iako su, očekivano svirali obrade, prijatno su iznenadili i dužinom nastupa i usviranošću. Iskreno bih jako voleo da što pre čujem autorske stvari i da njihov razvoj krene u tom smeru...

Oko pola 12 nakon kraće pauze Dža ili Bu su krenuli sa pesmom Zid sa albuma "Ultra muk", da bi nastavili 
očekivano sa numeama sa poslednjeg albuma "Kukovo leto". Ređale su se: Baksuzan dan, Rizik, Put, Dobre stvari.
Kako je Bakardi ipak malo mesto, na početku je sve delovalo pomalo stegnuto da bi se vremenom opustio i bend i publika. Nije bilo baš prostora za neki pogo, skakanje i slične pojave koje neretko prate nastupe ovog benda ali je publika svaku stvar ispratila aplauzima.


Nadalje su se ređale starije stvari a u ovom delu koncerta akcenat je bio stavljen na pesme sa verovatno najznačajnijeg njihovog albuma "Strašni sud": Stampedo, Kraljica pica parka, Ustani i kreni, Moj grad, Osnovna škola. Nakon ovog bloka usledile su i stvari iz komplete diskografije: Aljaska, Rasprodaja, Vip da bi nastup priveli kraju, očekivano, pesmama Živeo Staljin i Večna lovišta. Sa ovim stvarima koncert doživljava svoj vrhunac i regularan deo koncerta je bio završen nakon dva sata nastupa, ali su na bis izvedene još tri ili četiri pesme.


I evo sada, kada sumiramo neke utiske ne možemo da se otrgnemo sledećem utisku. Dža ili Bu smo imali prilike da pogledamo više puta. U malim i velikim koncertnim prostorima. Sinoćnji nastup je samo potvrdio iskreni odnos koji ovaj bend gaji prema svojoj publici. Bez obzira na prostor i brojnost publike, Dža ili Bu daju sebe iskreno i maksimalno. I to je nešto što prosto osetite i cenite. A kada je takav odnos obostran, onda je jako teško narušiti ga. Možda je upravo u tome tajna postojanja ovog benda koji traje evo, već 27 godina.

Što se sinoćnjeg nastupa tiče - bilo, ponovilo se. :)