Napustiti vokalno-instrumentalni pravac kojem većina bendova danas teži i uploviti u instrumentalne vode post-roka predstavlja pravi izazov. Glas je oduvek povezivao publiku sa onom opipljivom, neapstraktnom komponentom muzike, stoga odreći se nečega takvog zahteva u najmanju ruku hrabrost i neku vrstu vizije. Jedan takav instrumentalni bend je Asheraah, koji postoji još od 2009. godine, ali je tek sada rešio da prikupi neophodni materijal i zakorači na scenu sa svojim debi albumom The Mountain.

Album se sastoji od svega šest pesama, ali se one i unutar sebe dele i menjaju, što u velikoj meri doprinosi raznovrsnosti. Prva u nizu, pesma koja otvara album i samim tim postavlja atmosferu za dalji razvoj melodija, je A Thousand Petals, pri samom početku tiha i mirna pesma koja odiše harmonijom i predoseća nadolazeću oluju distorzije koja se ostvaruje pri sredini kompozicije i nastavlja do kraja, isprekidana udarima groma. Nakon toga sledi Nothing Exists Except Atoms And Empty Space, Everything Else Is Opinion, i ostaje u istom univerzumu igrajući se sa melodijama i povremenim naletima oluje. Ime pesme svakako ne zvuči kao naslov iz razloga što to i nije. Ako se isprate i sve ostale pesme lako se može doći do zaključka da nisu u pitanju imena pesama već misli koje su im okupirale um dok su ih snimali, ili jednostavno samo jedna od mogućih interpretacija, njihova lična, nešto što ova muzika konstantno i zahteva. Ostale pesme (čije nazive se ne usuđujem da ispišem iz razloga što bi zauzeli pola teksta) prate uvedeni obrazac smenjivanja olujnih distorzija i spokojnih melodija sve do samog kraja. Završnica albuma, na svom putu ka samospoznaji, kreće polako, ozbiljnim tonom, da bi se u toj potrazi razvijala, otkrivajući nove melodije kao i unutrašnji nemir opisan nestalnim ritmovima i distorzijom.

Album The Mountain je putovanje u nepoznato, otvoreno za interpretacije i, zapravo, zasnovano na ličnom doživljaju slušaoca koji sam slika predele koje čuje, bili oni bukvalna planinska priča ili simbolični put ka vrhu.

Dragomir Simović