Asheraah - The MountainSviđa ti se? Javi ostalima!

Napustiti vokalno-instrumentalni pravac kojem većina bendova danas teži i uploviti u instrumentalne vode post-roka predstavlja pravi izazov. Glas je oduvek povezivao publiku sa onom opipljivom, neapstraktnom komponentom muzike, stoga odreći se nečega takvog zahteva u najmanju ruku hrabrost i neku vrstu vizije. Jedan takav instrumentalni bend je Asheraah, koji postoji još od 2009. godine, ali je tek sada rešio da prikupi neophodni materijal i zakorači na scenu sa svojim debi albumom The Mountain.

Album se sastoji od svega šest pesama, ali se one i unutar sebe dele i menjaju, što u velikoj meri doprinosi raznovrsnosti. Prva u nizu, pesma koja otvara album i samim tim postavlja atmosferu za dalji razvoj melodija, je A Thousand Petals, pri samom početku tiha i mirna pesma koja odiše harmonijom i predoseća nadolazeću oluju distorzije koja se ostvaruje pri sredini kompozicije i nastavlja do kraja, isprekidana udarima groma. Nakon toga sledi Nothing Exists Except Atoms And Empty Space, Everything Else Is Opinion, i ostaje u istom univerzumu igrajući se sa melodijama i povremenim naletima oluje. Ime pesme svakako ne zvuči kao naslov iz razloga što to i nije. Ako se isprate i sve ostale pesme lako se može doći do zaključka da nisu u pitanju imena pesama već misli koje su im okupirale um dok su ih snimali, ili jednostavno samo jedna od mogućih interpretacija, njihova lična, nešto što ova muzika konstantno i zahteva. Ostale pesme (čije nazive se ne usuđujem da ispišem iz razloga što bi zauzeli pola teksta) prate uvedeni obrazac smenjivanja olujnih distorzija i spokojnih melodija sve do samog kraja. Završnica albuma, na svom putu ka samospoznaji, kreće polako, ozbiljnim tonom, da bi se u toj potrazi razvijala, otkrivajući nove melodije kao i unutrašnji nemir opisan nestalnim ritmovima i distorzijom.

Album The Mountain je putovanje u nepoznato, otvoreno za interpretacije i, zapravo, zasnovano na ličnom doživljaju slušaoca koji sam slika predele koje čuje, bili oni bukvalna planinska priča ili simbolični put ka vrhu.

Dragomir SimovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva