Amorphis © Vedrana Dobrić
Za kraj zime Zagreb je ugostio finski Amorphis, bend duge povijesti poznate po njihovoj stilskoj raznovrsnosti, metal glasnike finske tradicije.

Amorphis su sa sobom doveli još jedan sjevernjački bend kao predgrupu, Hamferð. Ovi dečki dolaze s Farskih otoka, sa sjevernog Atlantika,  područja izolacije, hladnog mora i duge, hladne zime, a tako i zvuče. Na pozornicu su izašli mirno, spokojno, u crnim odijelima, kao pogrebna povorka, a ne metal bend – skroz cool. Takav im je cijeli nastup bio, sve u publici su uspjeli  “smrznuti” svojim teškim doom metalom koji bi više bio prikladan za svirati po gotičkim, zamračenim katedralama nego u rock klubovima.

Jón Aldará (Hamferð) © Vedrana Dobrić
Vokal je iznenadio svojim rasponom koji se kretao od dubokog death growlanja do visokih clean tenorskih dionica i emotivnim stavom kojim je odavao dojam kao da je propovjednik koji vodi pogrebnu misu… Još je samo falilo da nas sve blagoslovi.

Vjerujem da je ovaj bend bio nepoznanica velikoj većini, te da su uspjeli ugodno iznenaditi mnoge prisutne što se moglo vidjeti po solidnom aplauzu i izrazima lica koja su pažljivo i mirno pratila njihov nastup u skladu s atmosferom kojoj bend teži.

U pauzi od pola sata dok se iščekivao Amorphis, tehnika je ubrzano pripremala pozornicu za bend večeri. Šankovi su bili puni, u prostoru za pušenje DJ je nabrijavao pušače i cugere puštajući black i death metal, fotografi su strpljivo i spremno čekali u prvom redu, dok se ipak “prepolovljenja” Tvornica, popunila.

Ubrzo se prostor zamračio i krenuo je Circle “intro”, a onda je i cijeli bend izletio na pozornicu i žesto krenuo sa “Shades of Grey”, prvom pjesmom s novog, jako dobrog albuma Circle, koji promoviraju na ovoj turneji.

Očekivano, u set listi najviše je bio zastupljen novi album, no publika je pokazala da vjerno prati rad benda, te se vidjelo da su nove pjesme jednako poznate većini kao i ostale.

Prva prava erupcija oduševljenja desila se na pjesmi “Silver Bride” koju je cijela dvorana glasno pjevala, u publici se zaorila finska zastava, bend se zagrijao i bio vidno oduševljen kako ga je Zagreb primio. Nakon nje su nastavili s novom odličnom “The Wanderer”, zatim su se vratili na album Elegy s “Against Widows” i “My Kantele”.

Kratku pauzu su uzeli s instrumentalom “Thousand Lakes”, te nastavili s “Into Hiding” s istog albuma. Publika nije imala odmora, energija se do kraja održavala s hitovima “You I Need”, “Hopeless Days” i tako sve do bisa i završne “House of Sleep”.

Zvuk je bio odličan, bend funkcionira jako dobro, predvođeni gitaristom Esom Holopainenom i karizmatičnim pjevačem Tomiem koji se svojom tetoviranom pojavom i “dread locks benganjem” pokazao kao odličan frontmen  koji publiku i atmosferu ne ispušta iz ruku.

Niclas Etelävuori (Amorphis) @ meet & greet © Vedrana Dobrić
Njihova glazba, puna folk, keltskih i nordijskih utjecaja, izaziva publici slike njihovih običaja, šuma i jezera, brutalnim growl vokalima dočaravaju skandinavsku hladnoću i spuštaju slušatelje u melankolične i sjetne sfere, dok himničnim refrenima s clean vokalom podižu sve na pozitivnu emocionalnu ispunjenost. Tako je prošao i koncert u Tvornici, a Amorphis su se još jednom pokazali kao dobri gosti koji su pružili fanovima priliku za upoznavanje malo prije koncerta na meet and greetu, što im je publika uzvratila zasluženom pozitivnom energijom. Nadajmo se da će nam i u nekim budućim zimskim danima opet donijeti skandinavski ugođaj, a možda i novi “amorfni” album koji će hrvatski fanovi sa zanimanjem čekati.

Tekst: J. S.