U jednom od svojih prethodnih tekstova na ovoj stranici, u novogodišnjem prikazu najboljih strip izdanja u protekloj godini, likovao sam nad činjenicom da "Darkwood" nije više samo strip-klub, već i vrlo ozbiljan izdavač. U prilog tome, sledi tekst o monumentalnom izdanju Konana, koji su oni priredili. 
O ovom strip junaku svi već znaju sve, makar iz Milijusovog filma koji je pomalo nedosledno preneo priču o odrastanju ovog varvarina. Ali, da ne cepidlačimo sad o tome kakva je bila originalna ideja Roberta E. Howarda, niti o tome da li je austrijski bilder sa razmaknutim prednjim zubima i blagim akcentom engleskog u izgovoru AUSTRIJSKOG bio baš pravi izbor. Po mišićima, svakako, jeste. Pojavio se čovek jednog dana na vratima studija sa po dva tega od po sedamsto kilograma u svakoj ruci, i rekao: "Ja želela da glumiti jaka momčina. Ako vi ne hteti, ajl bi bak." Ko mu ne bi dao...

E, pošto u ovom tekstu NEĆEMO da se bavimo takvim trivijalnostima, već pomenutim strip izdanjem, nastavljamo u tom smeru. Pomenuti domaći izdavač je do sada objavio šest knjiga u tvrdom povezu, na masnoj hartiji i sa brojem strana kao broj dana u godini, za one koji BAŠ sporo čitaju. Šala mala, izdanje je fascinantno, i voleo bih da mogu da citiram legendarnog Sir Olivera: "Cijena? Prava sitnica!" Ovde, naime, sitnica više nije ni cena jogurta, bez obzira da li ima 1,6 ili 2,8 posto masti. Oni strip fanovi koji izdvajaju novac za ovakva dela devete umetnosti naći će već neki modus kako da se domognu primerka za sebe.

Koliko sam primetio, čitajući knjigu 4 i 5, epizode su hronološki poređane, a ove dve knjige se bave epizodama iz davnih sedamdesetih. Dakle, Roy Thomas, John Buscema, Tony Dezuniga. Molim lepo. Kod Konana mi se, pored crteža koji obiluje senkama, oduvek sviđao na momente poetski, na momente namerno plitko filozofski tekst. "Konane, šta ćemo kad stignemo do tog grada-lavirinta, koji čuva strašni div, aždaja sa sedamsto glava koje se regenerišu kad ih odsečeš, i nadasve opasna NATO alijansa?" Konan, mrgodno: "Misliću o tome kad budemo stigli. Razmišljanje unapred je gubljenje vremena." Dobro, parafrazirao sam malo, ali suština je nepromenjena. Konanova životna filozofija je jednostavna da jednostavnija ne može biti, a iz balončića sa njegovim tekstom se da svašta naučiti.

Dok sam kucao ovaj tekst, stavio sam knjigu broj četiri na vagu da joj izmerim težinu. 2,4 kilograma. To vam govori o kvalitetu štampe, ali to je, ujedno, i 2,4 kilograma integrisanog mačevanja, krvi, zgodnih cica, hramova u koje je najbolje ne zalaziti ako niste tamnokosi, preplanuli (jel' neko reče Švarceneger?), mišićima obilno snabdeveni prekaljeni varvarin-mačevalac. Ako jeste, pa... Verovatno ste VEĆ u tom hramu, sa zgodnom cicom preko ramena, mača sveže obojenog krvlju zlog vrača ili nekog demona. Ako niste, uživajte, kao i ja, u čitanju ovog sjajnog izdanja. 

Milan Katić