Posle ovih kvazi-prolećnih dana, taman kada je prava zima (najzad) došla, sa njom je stigao i Marko Šelić sa njegovim dugogodišnjim saradnicima – Iskazom. Kisa koja je padala, kao i izuzetno hladno vreme, slutili su na mogući manjak interesovanja Nišlija za ovaj događaj. Na svu sreću, poseta je bila izuzetna, a koncert dupli.


Petak uveče, prvi koncert počinje sa matricama, što je možda malo zbunilo publiku, ali je svaka zabuna bila ubrzo otklonjena činjenicom da je bila bila nameštena za ceo bend, kao i time što se posle samo 3-4 pesme popeo i ceo Iskaz na binu, i prašenje je krenulo. Kako sami Marčelo i Iskaz kažu, Niš su za ovu priliku (Marčelov 31. rođendan) odabrali zato što im Niš predstavlja svojevrsnu bazu, kao i odličan „lakmus papir“ kada se već treba promovisati novi materijal, što su oni ovom prilikom i uradili.

Lakmus je očigledno pokazao odlične rezultate, jer je publika počela da reaguje na svaku foru, svaki ton, od samog starta, i nije posustajala ni do samog kraja prvog koncerta. Ovom prilikom bih naglasio da je klub Feedback, u kome je koncert bio održan, nastavio svoju praksu konstantnog dizanja kvliteta zvuka koji bendovi imaju prilike da prikažu u svojim nastupima, pa je i ovom prilikom bilo tako.


Drugi, subotnji koncert, je prošao u mnogo mirnijoj atmosferi jer je počeo u 20h, što je opet nosilo određeni rizik loše posete, ali do toga nije došlo, i Feedback je ponovo bio dupke pun.
U kratkom razgovoru sa Marčelom i Zokijem iz Iskaza sam imao prilike da saznam da oni strašno vole da dođu u Niš i da su za oba koncerta planirali da predstave materijal sa svojih novih albuma, što se i desilo kao i da su posle prve večeri bili izuzetno zadovoljni reakcijom publike na nove pesme.

Nama ostaje da čekamo i zvanična izdanja „Napet Show-a“ (Marčelov novi album) i „Tanatos“ (Iskaz). Do tada, Marčelo nam poručuje da mu je Niš uvek draga stanica i da je niška publika zadržala visok standard ocenjivanja onoga što čuje, po čemu j i bila poznata.

Txt: Luka Radulović
Foto: Mitar Žikić