Bend je nastao oktobra 2007. godine, raspadom HC benda Jumping Da Sky, iz kojeg sa radom u ATAWN-u nastavljaju basista Igor Hadžalić, pevač Boris Đerman i bubnjar Zoran Ivanišević. U želji da promene i zvuk učine žešćim, iz HC benda Butcher povlače gitariste Damira Tahirija i Darija Kostića. Sastav se u tom periodu kreće u pravcu hardcore metala sa krosoverima i ubrzo snima demo. U međuvremenu Bojan Ćosić (Neverhood, Latest Disgrace) dolazi na mesto bubnjara. 


Album prvenac izlazi 2008. godine pod nazivom "Rising Empire" pod pokroviteljstvom tadašnje Fondacije "FOKUS" iz Subotice. 
Atawn nailazi na pozitivan prijem kod publike i svira po gradovima regiona (Beograd, Novi Sad, Sombor, Banja Luka…).Takođe dobija ponude od sponzora Mantra i Grave. Na mesto gitariste Damira u bend dolazi iskusni gitarista Arpad Deak (a.k.a. Konan, Vicius Eclipse, Jane Dark). Bend prolazi kroz period i školu death i black metala, sa već postojećim korenima hardcore metala. Nastupaju na još par zapaženih koncerata, gde nailaze na odličan prijem kod publike oduševljene sviračkim novitetima benda.
U međuvremenu, bubnjar Bojan i gitarista Arpad odlučuju da napuste bend, dok se pevač Boris seli u Novi Sad. All the arms we need se gasi… 

Gitarista Dario odlučuje da preuzme brigu o bendu i oko sebe okuplja novu postavu, koju čine bubnjar Slobodan Micić i gitarista Sebastian Arvai, dugogodišnji fan Atawn-a. Bend radi punom parom i 
posle dve godine pauze, u oktobru 2010. (na Noć veštica), izdaje EP "Indra" pod pokroviteljstvom Prdakshna. All the arms we need počinje opet da svira po celoj državi (Pančevo, Kragujevac, Kikinda, Beograd, Subotica, Novi Sad…). 

Godina 2011. je krizna ali i najplodnija godina za bend. Sebastian napušta grupu i na njegovo mesto dolazi gitarista Darko Robović (Horizont, Proggresha). Bend nastavlja da svira bez obzira na promene i iste godine nastupa na festivalu EXIT u Novom Sadu.

Ovih dana Atawn završava tri nove pesme koje će biti objavljene u obliku split albuma sa bendovima Hollow my eyes i Conviction. Bend je dosad snimio video spot za pesmu sa prvog albuma "Unspoken", kao i jedan video film sa turneje, a u toku su pripreme i za snimanje novog video spota. Trenutno bend piše nove pesme i planira predstojeće koncerte.

ATAWN na Tumblr-u: http://atawn.tumblr.com/

Izvor: Fondacija Danilo Kiš