Ovaj film je mogao da stekne kultni status. Ovaj film je mogao da dobije dozvolu Davida Bowiea i Iggy Popa za koriscenje njihove originalne muzike, sto bi mu dalo dozu autenticnosti. Ovaj film nije dobio ni jedno ni drugo. Reziser Todd Haynes je, doduse, uspeo da docara atmosferu sedamdesetih, obelezenih glam rock zvukom, sljokicama, cipelama sa visokom platformom i sminkom, tog perioda kranje zbunjujuceg po pitanju seksualnosti. Uspeo je to na gotovo dokumentarni nacin. 

Film je, u britansko-americkoj saradnji, ugledao svetlost dana 1998. godine. Prica prati britanskog novinara Arthura Stuarta (u tumacenju Christiana Balea, poznatog i kao Batman), koji istrazuje sta se desilo sa glam rock ikonom, Brianom Sladeom (Jonathan Rhys Meyers), koga su, navodno, ubili na sceni sedamdesetih godina. Ocigledno inspirisan "Ziggy Stardust" kreacijom Davida Bowiea, Slade je neko ko, gubeci zivot na sceni, na neki nacin ostvaruje san svake zvezde - nestati u momentu kad sve to postane prenaporno i opasno. Kroz seriju flesbekova, otkrivamo dugogodisnju povezanost novinara Arthura i nestale zvezde, Sladea. I ne samo njih dvojice. U ovom neobicnom, zapravo, trouglu, koji bi zadao glavobolje i Freudu, pojavljuje se i Curt Wild (Ewan McGregor), koji je vise Iggy Pop od samog Iggyja. McGregor briljira docaravajuci zestokog rokera, skidajuci pokrete koji su proslavili bivseg pevaca benda "The Stooges". 

Dokumentarni ton filma ustupa mesto nadrealnim momentima, sto bi sve vodilo u dobrom pravcu, da reziser ne odlucuje, naprasno, da baci akcenat na homoseksualnost protagonista, umesto da je iskoristi samo kao podlogu za razvijanje slozenog odnosa medju likovima. 

Ovaj film je mnogo obecavao, a koliko je na kraju isporucio... Pa, recimo da pojedine scene, poput one koja prikazuje seksualni odnos izmedju Wilda i novinara Stuarta na krovu zgrade, postaju degutantne i, cak, banalne, dok nedostatak originalnih muzickih tema dosta steti autenticnosti filma. Ovako, gledamo film o Bowieu i Iggy Popu, koji to nisu, samo sto jesu, i... 

Film je, svojevremeno, bio nominovan za "Zlatnu Palmu" u Kanu, kao i za "Oscara" za kostime. U filmu se pojavljuje cak i Oscar Wilde, u tumacenju Luke Morgan Olivera. Ne pitajte... Volim da gledam filmove koji tretiraju rock muziku na bilo koji nacin, ali pojedini autori, na zalost, toliko cesto skrenu u pseudointelektualizam, pompeznost i detaljisanje oko stvari koje mozda i nisu bas toliko bitne za samu pricu, da se na kraju osecaj gledanja ovakvih filmskih dela svede na osecaj konzumiranja pite sa visnjama. Ali, zalivenih jogurtom.

Milan Katić