Teže od neba nije tek tamo neka knjiga. Ovo je biografija jednog od najvećih muzičkih revolucionara ikada, o čoveku koji je žudeo za tom ulogom ali nikada nije hteo da je prihvati. Kurt Cobain je taj čovek. Detalji o izlasku i piscu nisu bitni kada su biografije u pitanju. mada, ne bi bilo fer da ne kažem da je knjiga napisana toliko zlatno da je svaki trenutak moguće zamisliti, onako kako bi svaka knjiga trebala da dočara trenutak. Čitala sam ovu knjigu jedno petnaest puta, imam ritual da je pročitam jednom godišnje, što znači da sam je redovno čitala nekih devet puta, ovo ostalo mi se omaklo po još jednom. Volim da proživim taj svaki trenutak života ove ikone devedesetih jer ga razumem, osećam ono što je on možda osećao. 

Priča počinje rođenjem jednog divnog i voljenog dečaka i životu u srećnoj porodici i trenucima kada sve to pada u vodu i stakla u svetu mašte se lome. Kurt izrasta u besno neprilagođeno, buntovno dete čiji nemir roditelji pokušavaju da smire na sve načine ali dobijaju samo razmaženo derište. Da, moramo biti realni i priznati ako smo čitali ovu knjigu da je Kurt bio razmaženo derište do kraja svog prekratkog života. Tako neprilagođen i sklon svemu i svačemu, često i izmišljanju upoznajemo i ljude oko njega – te neke prijatelje i neprijatelje, kako se u kojoj situaciji uzme. 

Čitamo rane radove, kasnije najveće hitove benda Nirvane, nastanak ovog benda i čudno neisplanirano planiranog razvoja. Popularnost preko noći, titula očeva novog žanra, jedan novi nerealan svet. Desetine i desetine dnevnika koje je vodio Kurt, završile su u parčićima i u ovoj biografiji. 

Svaka biografija mora imati bar jednu ljubavnu priču, a ova ima jednu od najvećih. Courtney Love. Mnogi je smatraju zlom vešticom ubicom, ali hajde razmislite hladne glave – da li bi smrt jedne od najvećih rock zvezda prošla nekažnjeno? Svako ko smatra da je Courtney ubila Kurta je idiot i ne treba više da čita ovaj tekst. Pozdrav. Ona je heroina i njegovog života i ove knjige. Ona je sebe uništila zbog njega, ona sebe još uvek muči zbog njega. Njeni napori da spasi njega, sebe, njihovo dete, karijere, život spadaju u napore svake žene koja voli onog nekog. 

I na kraju, zvezda se ugasila. Verujem da se sam ubio. Očaj, bolest i zavisnost u ovoj knjizi približavaju možda deseti deo onog kroz šta je Cobain prolazio. Kombinacija svega navedenog dovela ga je do teške odluke. Jedan od dirljivijih momenata knjige su poslednji trenuci provedeni sa svojom kćerkom koju je obožavao od trenutka kada je saznao da će postati otac. Kurt je izjavljivao da mrzi ljude oko sebe, Kurt je voleo ljude oko sebe. Izgleda da samo sebe nije voleo...

Imam i jedan video za vas za kraj... :)


Tamara Maksimović