Darko Rundek je čest gost Niša. Izgleda da se stvarno rado vraća u ove krajeve. Tako izgleda. Ali, nešto što je neosporno i što je činjenica, jeste da ga Nišlije uvek dočekaju srdačno. Tako je bilo i ovog puta. 
Koncert je prvobitno zakazan za 28. avgust u Banovini, ali je zbog kiše koja je poplavila dvorište iste pomeren za dva dana kasnije. Sam datum – znatno poboljšan – petak. Ali, prostor - park Svetog Save – nije bio baš najbolje rešenje.


Tačno je da većina, uključujući i nas - novinare, bila veoma skeptična u pogledu ograđivanja prostora u parku, ali je to na kraju jako pristojno urađeno od strane organizatora. Ipak, bilo je u najmanju ruku fer prema ljudima koji su platili ne tako malu cifru za ovaj koncert, odraditi to na najbolji mogući način – postavljanjem visoke ograde i najlona.

Pošto je, kako je najavljeno, ovo bila neka vrsta “oproštajne” svirke, u smislu promotivnog opraštanja od poslednjeg studijskog albuma “Plavi avion”, očekivano je bilo čuti i numere sa pomenutog izdanja. Zaplovili smo “Kurdistanom”, preko “Sanjala si da si sretna”, sve do veličanstvene “Borbe sa silama”. Par tehničnih problema teško da će “poljuljati” Rundekov “Apokalipso”, ali razglas mogao biti nešto bolji. Sad, moralo se donekle “sprečiti” uživanje svih onih koji su pratili koncert van prostora, uz ogradu, a pritom ne zakinuti od uživanja same publike unutar njega. Veoma težak zadatak za organizaciju, koji je, ako malo progledamo kroz prste, uspeo.

Što se tiče Rundek Cargo Trio benda- on je fenomenalan. Čak i kada nije sve zvučalo savršeno, njih troje na bini su, svojim umećem i odmerenim gafovima, činili jedno malo savršenstvo sinoć. Atmosfera je bila prijatna. Mogla je biti daleko razigranija i veselija, ali to već dolazi od prisutnih ljudi. Sinoć smo mogli čuti i pesme Haustora, kao što su “Uzalud pitaš” i “Ena”. “Vani je opet zima…”, čulo se iz prvih redova. “E, pa mogli to”, uzvratio je zagrebački kantautor. On ne svira često “Senor”, prelepu kompoziciju sa njegovog prvog solo albuma, ali je sinoć odsvirao. Definitivno jedan od “bisera” večeri. Bilo je tih “bisera” još, kako za koga, ali jedan od njih koji je svakako bio interesantan jeste  izvođenje hit pesme „Šejn“ na bis, prilikom koje je mikrofon prepušten momku iz  publike. Ni to se ne može videti često na Rundekovim koncertima. Izgleda da je on sam odlučio počastiti “južnjake” nekim lepim sitnicama, uz koje je sinoćnja svirka, i pored svih peripetija, bila fenomenalna.

Izveštaj pripremili Nenad Cvetković i Anđela Jovanović