Serijal "The Walking Dead" grize kroz još jedan medij: knjige. Što apsolutno nije loše, s obzirom da je originalna ideja i medij zapravo strip, a ako mene pitate, dobar strip je ništa drugo doli knjiga sa slikama, a "The Walking Dead" je ODLIČAN STRIP.

Drugi dio Guverner trilogije koja upotpunjuje stripovsku priču o jednom od najkarizmatičnijih negativaca strip današnjice, Guverneru, unosi potpuno nove likove u odnosu na prvi dio i govori o periodu u kojem je Guverner postao Guverner i načinu na koji je počeo voditi Woodbury. Iako je prvi dio ove trilogije strašan i mračan zbog bliskosti i izoliranosti likova u situacijama, drugi dio je klaustrofobičan na vlastiti način; govori o gradiću kojim vlada psihopat koji nameće svoju vladavinu i svoje viđenje pravde, te ljudima koji su skrenuli okruženi zombijima i izolirani zidovima u gradiću opkoljenom hodajućim mrtvacima. Dolazak protagonista drugog dijela trilogije dovodi do zapaljenja fitilja i eksplozivnog kraja kojeg ćete saznati... kad pročitate knjigu.

I ovdje su Kirkman i Bonansinga ostali vjerni tamnoj i beznadežnoj atmosferi stripa, a počeli su i objašnjavati neke od karakteristika Woodburyija koje su prikazane i u stripu, ali su nekako imale više kozmetičku ulogu nego što su bile logički povezane i sa smislom. Ovdje sve to dobija dodatnu dimenziju, te će ljubitelji stripa istinski uživati čitajući knjigu.

Nakon pročitana oba djela, ostaje nam samo da čekamo septembar/oktobar ove godine kada stiže završni dio trilogije. Kirkman je izjavio da će treći dio trilogije uvesti i likove iz stripa, Michonne i Ricka, te da će u jednu ruku pratiti radnju već prikazanu u stripu, ali iz druge perspektive, perspektive Guvernera. Bit će to eksplozivan završetak odlične postapokaliptične/horror trilogije koja nosi ime ove sjajne strip franšize.

Аrnel Sharan Šarić