Gledam ove novije rock bendove, pa se cudim i pitam sta se desilo sa jednim od glavnih obelezja izvodjaca ove muzike - dugom kosom?
Ako je elektricna gitara glavni simbol rocka, duga kosa je od prapocetka ove muzike bila podjednako vazna.
Pa, i Beatlesi su, za svoje vreme, imali duzu kosu nego sto je bilo drustveno pozeljno. Padala im je malo preko usiju, blasfemija ziva.
Sedamdesetih, a narocito osamdesetih (u vreme popularnosti mutanta heavy metala, direktno vezanog za duzinu i kvalitet kose, "hair metala"), izvodjaci su imali natapirane kose, na kojima bi im svaka zena pozavidela. Garant da su, uz ugovore za ploce, potpisivali i basnoslovne ugovore sa proizvodjacima sampona za kosu.
Legendarna je prica da je, svojevremeno, neki budza iz kruga muzickih producenata izjavio da bi rado "kresnuo one ribe iz grupe "Poison"".
A kako je pa mogao covek da zna, sa onim njihovim kosama, sminkom i sljokicama?
Kada su se, u drugoj polovini devedesetih, clanovi "Metallice" osisali u skladu sa imidzom za novi album, vecina fanova ih je popljuvala, a da jos uvek nisu preslusali album. To, jednostavno, tako ne ide.
Bruce Dickinson, pevac "Maidena", takodje je odjednom krenuo da tera kratku "zurku", kao da je upravo izasao iz salona Mikija Panjkovica. Kako se to odrazilo na zvuk "Device" pitajte njihove fanove.
Gomila nekih klinaca, tek svrsenih srednjoskolaca, forsira kratku kosu (kao kompromis rock "zestini", jel'te, forsiraju neke "jez" frizure i bodlje na glavi), prangijaju po gitarama koje su im kupili roditelji, i direktno iz garaze basiste benda predju na MTV.
Svaka cast produkciji benda "Muse", recimo, ali clanovi ovog benda nekada ne bi mogli ni autogram od starovremskih rockera da dobiju. Kamo im duge kose i izgled sljakera sa benzinske pumpe?
Dobar vokal ima onaj pevac "Stereophonics"-a (jel' to rock uopste?), kao i par dobrih pesama, ali ona fensi frizura, nekako, ne asocira bas na "on the road" nacin zivljenja dugokosih hedonista iz stare ere ovog zvuka.
Jos cudnije je sto to, izgleda, nikom ne smeta.
Metalci se jos drze, ima tu kvalitetnih vlasi, ali zato svi drugi radije nose nesto sto je ekonomicnije za odrzavanje.
Novo vreme, nova publika, novi standardi...
A ima i ona smekerska fora, satro kosa opada najvise zbog viska testosterona, pa kako onda jedan rasplodni solo gitarista da ima kovrdze kao Slash? Jedan je Slash, a i on sigurno celavi odozgo kad onoliko cesto nosi onaj svoj cilindar.
Da rezimiramo - duzina nije bitna.
Barem ne danas. Barem ne kose, pa jos medju rockerima.
Bitan je zvuk. A on je, kao, bolji danas?

Milan Katić