Crna Gora je dobila svoj prvi zvanični časopis za „muziku, umjetnost, kulturu i alternativu“. Zalogaj je relativno veliki pošto su ove četiri kategorije jako široke i vrlo je malo časopisa u svijetu koji idu toliko široko u svojoj ponudi čitaocima. Većinom nastojeći da se skoncentrišu na jedno ili dva polja, usresređuju pažnju čitalaštva na jednu centralnu temu, ali i uljenjuju oči i um tamo gdje bi trebali da ga golicaju i podstiču. To što drugi ne rade po ovom principu, ne znači da ne može da uspije, ili da se nikako ne smije. Sve zavisi od volje i osjećaja za estetiku, riječ i sliku. Ako se radi na tim elementima, uspjeh je neizbježan, a „Buka“ je na odličnom putu. Mada nije ni za čuditi, jer ekipa koja sačinjava časopis je formirana od dugogodišnjih poznavalaca, aktera i vrlo aktivnih promotera alternativnih oblika kulture.

Među člancima možete čitati o domaćoj muzičkoj organizaciji Open Sound, intervjue sa bendovima Zoon Politikon ili Bjesovi, o bendu D.S.T. i najavi za novi album, o nikšićkom studiju Ultrazvuk, fenomenu „Luka Berane“, fotografijama ViVian Maier, o štampanom plakatu kao formi izražavanja umjetnika, pa i o fudbalskom timu Liverpool. Svakako vrlo širok diapazon interesovanja.

Radi korektnosti treba spomenuti i pomalo iritantan broj štamparskih i pravopisnih grešaka, tu i tamo gramatičke greške koje su apsolutno neprihvatljive za medij ovakvog kalibra, a unutrašnji dizajn ipak vapi za kvalitetnijim radom. Sada htjedoh reći da je to nešto na što smo manje više navikli u svim segmentima života, da je tako nešto prihvatljivo za prvi broj, ali se brzo predomislih. Ne smije se dozvoliti da pređu u svakodnevicu sa kojom se mirimo i trebaju se iskorijeniti sa malo više pažnje na detalj i boljim upravljanjem.

„Buka“ nije prvi crnogorski štampani medij sličnog profila, ali je prvi masovnijeg izdanja koji se može naći na (skoro) svim kioscima diljem Crne Gore. Za prvi broj, i to za časopis koji ide na slijepo i pod pretpostavkom uspjeha u modernoj crnoj gori gdje kultura bije uzaludne bitke, ovo je vrlo, vrlo dobro i jako pohvalno, i nadam se da će prerasti u nosioca kulturnih promjena kod mladosti koja je čita.

Nikola Franquelli