U filmu Waltera Hilla iz 1986. "Raskrsce", obradjena je jedna tema stara koliko i ljudska svest, ali i podjednako intrigantna: Da li je moguce postici uspeh prodajom duse necastivom? 
Tesko je poverovati da je bas Gete bio prvi kome je ta ideja pala na pamet, ali slavnijeg dela koje bi se time bavilo od "Fausta", nema. 
Hill je, prema scenariju Johna Fusco-a, snimio film "Raskrsce", baveci se mitom o bluzeru Robertu Johnsonu, koji je, navodno, prodao dusu djavolu radi sticanja svirackog umeca i velikog uspeha. 
U filmu je glavnu ulogu igrao Ralph Macchio, poznatiji po ulozi "Karate Kida". On glumi mladog gitaristu, studenta na prestiznom "Julliardu". Fasciniran je bluzom, a kada odsvira "Turski Mars" pred svojim konzervativnim profesorom (danas bi se reklo da je profesor bio "old school"), uz dodatak bluz lestvice na kraju, ovaj mu prebaci da je "klasicna muzika zahtevna, da za savrsenstvo u "primitivnoj muzici" treba biti rodjen" i savetuje ga da ne sluzi dva gospodara i ne trosi svoj talenat. Ralph mu odgovara legendarnim pitanjem: "Sta ako je ono drugo moj talenat?" Da bi otkrio svoj pravi muzicki identitet, on se udruzuje sa Willie "Blind Dog" Fultonom, ostarelim bluz muzicarem koji je, navodno, poznavao Roberta Johnsona. Mladic pomaze starcu da pobegne iz starackog doma, u zamenu za pesmu koju Johnson nikada nije objavio. U toku filma saznajemo da je Robert Johson ZAISTA potpisao ugovor sa repatim licno, i to tako sto je svirao na raskrsnici, i to dovoljno dobro da ga djavo cuje i ponudi mu ugovor. 
U jednom momentu filma, tandem mladi bluzer-stari bluzer zastaje na raskrsnici gde je Robert davno prodao svoju dusu. Ralph nam pokazuje da ne samo da ume da tuce i slama zenska srca kao "Karate Kid", vec i da sjajno svira bluz, te tako priziva djavolovu personifikaciju u liku Mr. Legbe. Djavo kao djavo, nudi raskid ugovora "Blind Dogu" ako njegov mladi pulen pobedi u gitarskom dvoboju njegovog izabranika. Izabranik je, avaj, gitarista koga tumaci Steve Vai (jedan od autora muzike za film, uz Ry Coodera), te Ralph, teskom mukom, pobedjuje u kultnoj sceni "dvoboja". 
Znaci, djavola je moguce pobediti ako ste "Karate Kid" sa gitarom, ali ostaje pitanje sta to, dodjavola, radite na raskrsnici sa instrumentom u rukama? 
Pazite se delova ugovora ispisanih sitnim slovima, jedno je uci u legendu a drugo loziti kotlove pod zemljom.

Milan Katić