U vremenu koje predstavlja opštu dekadencu muzike na našim prostorima, gde Kurta i Murta izdaju albume podržani ‘više-nego-dubokoumnim' textovima čuvene nam Marine Tucaković, kad kvalitet biva bačen u drugi plan (eventualno drugi – neretko i treći, četvrti... +oo ), teško je ''naleteti'' na izdanja koja zavređuju iole neku pažnju – utom veliko (i totalno prijatno) iznenađenje kad pred vas stave jedan ovakav album!

Grupa FONIC je beogradski sastav koji se 2006. okupio pod ‘dirigentskom palicom’ Doktora (bivšeg frontmena grupe RapidForce) – i, razočarani trenutnim stanjem na domaćoj muzičkoj sceni, zadali su sebi težak (ali, ispostaviće se – i izvodljiv) zadatak -  napraviti album kojim će dominirati tvrd, oštar (ali i moderan) zvuk, uz jake ritmove i (smatram da se ovo mora izdvojiti!) – dobre textove!

2007. Grupa izdaje svoj prvi EP – The Swamp Dance – sadržan od tri pesme na engleskom jeziku, dok je prvi album, gorepomenuti – Urbane Legende (Miner Records, 2012.) na maternjem nam-srpskom (među 11 pesama na albumu se nalaze i prevedene pesme sa Swamp Dance-a).

Pesme poput – ‘Zauvek’, ‘Heroina’ i ‘Sanjam’ – su najbolji reprezenti da pesma može biti komercijalnija, a da pride uspe da sadrži (i zadrži ) jaku dozu ‘hard-rock feel-a’ koja manjka mnogim današnjim bendovima. Momci iz grupe Fonic su uspeli da naprave dobru kombinaciju alternativnog rock-a sa jakim primesama metala i grunge-a – gitare pod jakom distorzijom, ritam sekcija koja prži kroz 45min albuma i glas koji se potpuno uklapa u dati ambijent!

Konačni produkt je album koji definitvno treba preslušati – 11 numera koje nisu razočarale, 'zarazni' refreni praćeni dobrim rifovima (+ turiranje motora na početku naslovne numere – ja sam bio kupljen već nakon tih par sekundi!) – svrstava ovo izdanje među boljima u skorije vreme i stavlja Urbanu Legendu na spisak must-have albuma svih ljubitelja tvrđeg zvuka.
U iščekivanju live nastupa – ostaje nam samo da odvrnemo zvučnike i vratimo se u vreme kada smo 'mučili' komšije - play it ‘till your ears beed! 

Danilo Krša