Oduvek sam bio veliki fan superjunaka sveta stripa, još više superjunaka u filmovima, u retro varijanti kao što je film „Senka“. Nedavno sam ga pogledao opet, i da, fale mu bolji efekti, i malo bolja priča ali ipak je blago koje mi je obeležilo detinjstvo. 

Film „Senka“ je baziran na superjunaku kojeg je 1930. godine stvorio Volter Gibson. Senka nije počela odmah u svetu stripa, već je svoj debi imala na radio emisiji „Sat detektivskih priča“ , koja je u tom vremenu imala veliku popularnost i koja je dovela do toga da Senka dobije svoje mesto u svetu stripa. Sama adaptacija u film 1994. godine je koštala tada neverovatnih 40 miliona dolara, nažalost nije ispunila očekivanja i nije doživela veliki uspeh na filmskom platnu. Ipak film je postigao kultni status. 

Film „Senka“ govori o Lamontu Krestonu,kojeg tumači Alek Boldvin. Lamont Kreston je diler opijuma kojeg je reformisao Tibetanski mistik, tako što ga je naučio da koristi svoje mentalne moći kako bi manipulisao drugima, koristio moći senke i postao sila za sprovođenje pravde. Krenston se vratio u Nju Jork, gde se predstavlja kao milioner plejboj preko dana, a u tajnosti je heroj Senka preko noći, koji se bori protiv zlikovaca sa mrežom agenata koji mu pomažu. 

Suočava se sa najvećim izazovom kada se u Nju Jorku pojavljuje Šivan Kan, poslednji naslednik Džingis Kana, koji je prošao isti trening kod Tibetanskog mistika. Shivan planira da iskoristi oružja masovnog uništenja kako bi osvojio Nju Jork, a zatim i ceo svet. U isto vreme Senka upoznaje Margo Lejn, za koju otkriva da poseduje psihičke moći kojih ni sama nije svesna. 

Sam film je daleko od savršenstva, ali je daleko i od propasti. Da li ga treba pogledati? Da. Senka je jedan od prvih junaka i solidno je prikazan u ovoj filmskoj adaptaciji, koja vas možda neće ostaviti bez daha, ali će vam pružiti ugodnu zabavu. 

Miloš Jović