U okviru kampanje o prostorima Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije u Kruševcu je prethodna dva vikenda održana radionica „Šareni grad – foto mapiranje“ u organizaciji Asocijacije mladih, a uz podršku Ministarstva prostora iz Beograda. Radionica je imala za cilj da kroz fotografiju i kreativno izražavanje mladih mapira napuštene i nedovoljno iskorišćene javne prostore koji se mogu koristiti za potrebe kulture.


Dubravka Vranjanac iz Asocijacije mladih kaže da je nedostatak prostora za kulturne aktivnosti i mlade sa jedne i mnoštvo neiskorišćenih i napuštenih prostora sa druge strane,  nesklad kojim se trenutno bavi nekoliko inicijativa u Srbiji.

„Tokom dosadašnjeg rada primetili smo da u Kruševcu postoji veliko interesovanje mladih za fotografiju. Ovom radionicom smo tim mladim ljudima pružili priliku da razvijaju svoj talenat i steknu nova znanja i iskustva u oblasti fotografije i u isto vreme ih motivisali da se bave problemima prisutnim u našoj sredini. Mapirani su napušteni prostori koji bi se mogli iskoristiti za potrebe kulture među kojima su Dom vojske, napuštene fabrike, kuće i drugi objekti,” dodaje Dubravka.

Radionica je okupila učesnike različitih uzrasta. Sastojala se iz teorijskog dela, koji je održan je u školi stranih jezika „Summerhill“ i praktičnog dela – na terenu.


„Pored teorijskog dela, 'Fotomapiranje' je podrazumevalo i izlazak na teren - posmatranje, analizu i odabir fotorafija. Pričali o tome koliko je svakodnevica i društvena realnost uporediva sa fotografskom realnošću koju mladi mogu da proizvedu”, ispričao Ivan Petrović.

Kruševačka Asocijacija mladih se već dugo bavi temom javnih prostora.  Pre nekoliko godina pokušala je da osvoji prostor za Centar mladih, mesto  gde bi se mladi okupljali, provodili slobodno vreme na kvalitetan način, pohađali radionice i kulturne programe. U okviru ovogodišnjeg Ajde fest-a ova priča je nastavljena na tribini „Prostor mladima i kulturi”, na kojoj  su učesnici pričali o uspešnim akcijama borbe za javne prostore, među kojima su zgrada INEX filma i Ulična galerija u Beogradu, kao i OKC Abraševič u Mostaru.


Fotografije učesnika radionice biće publikovane u vidu brošure o napuštenim prostorima, a radovi će biti štampani i u obliku plakata od kojih će biti organizovane zanimljive, impovizovane izložbe.