The 69 Eyes imaju 22 godine karijere iza sebe. Nije mala cifra koju The 69 Eyes proslavljaju sa novim albumom. Nakon par prosječnijih albuma, nakon kojih su se pojedini fanovi sigurno zapitali da li će se više išta kršteno čuti od ovog benda, izlazi „X“. A čega sve to ima na ovom albumu? Pa, ima melodije na pretek, osrednjih ritmova, vrlo tamne atmosfere, a pozamašnih sisa i guzica u crnoj čipki ima i više nego obično – ima svega onoga čega je bilo u prošlosti, i sve bi to bilo sasvim korektno i lijepo, da bend nije to sve isprepleo u možda njihov najbolji album do sada. 

Baš dosta slušam ovaj album u posljednje vrijeme, toliko da mi je vjerenica zaprijetila mjenjanjem postelje ako nastavim da ga vrtim (naravno, ja bih morao da mjenjam, ne ona!?! j#$&). Uglavnom, utisci nakon prvih par preslušavanja albuma, su bili da je ovo još jedan od mnogih gothic album, ali kako ga čovjek sve više sluša, pa kada izrone uspomene na stare albume, intervjue, govorkanja, činjenice i subjektivne priče, kada se uzme šira slika, i kada se to sve svari i obradi, pa se album presluša još podosta puta i pjesme baš legnu, onda dolazi iz guzice u glavu da je ovo jedan odličan album, jedan jednostavan, nepretenciozan i iskren album. Da se razumijemo; „X“ nije nikakvo čudo neviđeno jer sam uvjeren da može i bolje, ali je jedan jako dobar, slušljiv i prijatan album, bez ikakvog komplikovanja, bez ikakvog pretjerivanja i usresređen na ono što bend najbolje radi – da pravi odlične gothic pjesme. 

The 69 Eyes su majstori melodija, i to se na ovom albumu itekako čuje. Uzmimo za primjer pjesmu „Black“, i njen ultra zarazni refren koji uđe u uho i jednostavno ne želi da izađe; ili country western rockabilly pjesmu „Borderline“ sa do krajnosti jednostavnim ljubavnim tekstom, ali koji nosi jednu vrlo značajnu poruku i lekciju; ili, opet, rokerske „Tonight“ i „Love Runs Away“. Istina, kako album odmiče, kvalitet pjesama i sama atmosfera lagano opadaju, ali, i ovako je više nego zadovoljavajući. 

Za prvi singl sa albuma je skinuta neinventivna pjesma „Red“ ... i nije mi jasno bilo zašto dok nisam vidio spot, koji je pun dobrih ženskih atributa. Aha, dobro, sex prodaje, no, to je poslovna strana muzike koja se ne smije zanemariti ako čovjek želi da živi pristojno. Za sve ostale koje ne interesuje vanjština, već esenca, preskočite preko ove pjesme, i možda još jedne ili dvije, i dajte se na nemilosrdno preslušavanje, bez obzira što će vjerenica reći. Crna čipka je zakon! 

Nikola Franquelli