Dugo sam slušao ovaj album, i sada sam se odlučio na recenziju jer nema mnogo ovako dobre, duboke i jednostavno muzike dobre za neprekidno slušanje, naročito danas. Kolja je umetnik, a sada i muzičar, i iako ne svira uživo, baza njegovih fanova neprekidno raste. Vidimo zašto. 
Ovo je nešto mirniji, sevdah album, i za razliku od prethodnog ima mnogo manje, tačno duplo, kompozicija. Svaka ima svoju priču, i svaka predstavlja jednu dimenziju Koljinog života, ali i života mnogih od nas. Da li venem ili zrim je spontana meditacija o prolaznosti, a prati je Miris Mladosti, jedna od najlepših pesama napisanih na srpskom jeziku, i nešto na čemu bi bilo koji domaći muzičar mogao da pozavidi autoru, bez obzira kojim žanrom iste se bavi. Crna Ptica peva lepo, ali samo crne pesme, i tu nema mnogo prostora za komentar. Draga strina poziva na crnilo, ali i iskupljenje, malo je sirova, ali možda predstavlja i nešto najmračnije na ovom disku. Maršala Birjuzova 8 se, ponovo, nostalgično seća prošlih vremena, i svojim bluz gospel prizvukom i za Kolju tipičnim tekstom predstavlja jednu od mojih najomiljenijih kompozicija. I eto, udade se ti za konja je logični nastavak, jednako iskrena i pamtljiva numera. Idi Spavaj je savršena za, jelte, usnule duše koje su iskusile toliko ljubavi da više i neznaju šta je pravo, a šta fejk.Sam opet ima, kao i Miris Mladosti, divnu melodiju, ali i teško depresivan tekst koji je teže svariti od ostalih stvari na albumu, ali skroz fino pasuje za sam kraj albuma. Kao dodatak imamo live izvođenje čuvene „Haljinice“ u tradicionalnom kafanskom ambijentu, što prija kao litar vina i ljubavna izdaja u ranu zoru. Jednostavno neprocenjivo. 
I šta na kraju reći. Ovakav album može da snimi samo pravi majstor emocija, onih koje mame i ugađaju, taman dovoljno da stavite ovo na repeat i zaboravite da ugasite plejer. Dovoljno, što se mene tiče. 10/10 
Ilija Đurđanović