Godina izlaska: 1994
Režija: Michele Soavi
Scenario: Gianni Romoli, Tiziano Sclavi ( novela )
Glumci: Rupert Everett, Francois Hadji-Lazaro, Anna Falchi...

SPOILER:
Francesco Dellamorte ( Rupert Everett ) je po danu mirni i povučeni grobar u jednom izmišljenom selu na sjeveru Italije, a po noći popstaje hladnokrvni egzekutor mrtvih koji se vraćaju u život gladni ljudskog mesa.

RECENZIJA:
Otudjenje, ljubav i smrt, ili ljubav prema smrti, kako hoćete. Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati možda najbolji film bivšeg Argentovog štićenika i pomoćnika Michelea Soavija. Iako baziran na jednoj od najprobavljenijih tema horror žanra, odnosno zombija, živi mrtvaci su ovdje stavljeni u skroz drugi plan, marginalizirani pojavom misteriozne 'Žene' ( Anna Falchi ) koja unosi dah romantizma čitavoj priči, a kako će se kasnije ispostaviti i neizmjerne žalosti.

Film funkcioniše maltene stripovski, podijeljen po 'epizodama' u kojima se isprepliću motitivi ultranasilja, ljubavi, crnog humora, groteske, otudjenja i neizmjerne tuge, da bi na kraju, u iznimno poetičnom kraju, Francesko Dellamorte, bježeći iz sela, shvatio da vanjski svijet za njega ne ostoji, i da je njegova sudbina biti do kraja života čuvar groblja i čuvar prolaza izmedju života i smrti. Sretan što je napokon spoznao sebe, sa svojim pomoćnikom se vraća svom prijašnjem životu.

Sa vizuelne strane, film perfektno funkcioniše, iako se primjeti nedostatak većeg budžeta ( to najviše dolazi do izražaja u sceni pojavljivanja same Smrti ). Sepijska slika doprinosi laganoj, ali jezivoj atmosferi filma, dok jesen i lišče koje pada daju svemu poseban pečat melanholije.

Zombiji su Romerovski odradjeni, blijede nakaze čak i prilično intelignente, ali su i dalje opasne i gladne.

Šta reći za kraj? Otkinuta glava curice koja priča i zaljubljuje se u Dellamortevog pomoćnika, zombi koji na motoru izlazi iz groba ( jel se ko sjeća Motorheadovog spota 'Killed by death'? ), mrtvi školarci koje naš dragi grobar hladnokrvno ubija, predivna Anna Falchi, crni humor i nevjerovatna atmosfera čine ovaj film obaveznim za gledanje.

Gogi the Bastard