Godina izlaska: 1954
Režija: Henri-Georges Clouzot
Scenario: Henri-Georges Clouzot, Jerome Geronimi, Frederic Grendel, Rene Masson
Glumci: Simone Signoret, Vera Clouzot, Paul Meurisse, Charles Vanel, Jean Brochard...

Kao književna podloga za ovaj film služi roman Pierrea Boileaua Celle qui n'était plus. Film sadrži dosta duha djela Alfreda Hitchcocka koji je i sam pokušao otkupiti prava na roman, ali ga je Henri-Georges Clouzot preduhitrio za samo nekoliko sati. S obzirom da film na kraju sadrži anti-spoiler poruku priče o radnji neće biti puno.
U otrcanoj provincijskoj školi ubojite strasti vriju ispod površine. Slabašna žena (Vera Clouzot) i senzualna ljubavnica (Simone Signoret) ubijaju sadističkog direktora škole (Paul Meurisse), a tijela se rješavaju tako što ga bace u bazen zarastao korovom. Nakon što bazen biva ispražnjen, tijelo nema, a žene počinju gubiti glavu, posebno kada jedan od učenika kaže da je vidio duha. Ubrzo i njih dvije počinju viđati različite stvari...(spoiler), (spoiler)...
Film je bio međunarodni hit 1954. godine kada je izašao, a možemo zaključiti da i danas dan nije izgubio mnogo od svoje moći da uznemiri, iako su desetine filmova (npr. Smrtonosna klopka ili Šuti, šuti... slatka Charlotte) posudili ovu kompliciranu priču i učinili najšokantnije trenutke poznatima. Henri-Georges Clouzot režira sa sivom oktrunošću koja kombinira gadno kompliciranu priču dostojnu Hitchcocka (priča se da e Hitchcock snimio Psiho kako bi povratio krunu Kralja napetosti koju mu je Clouzot nakratko oduzeo) s tri snažna glavna lika i predivno prljavom pozadinom. Kroz cijeli film vidimo i fizički kontrast između ljubavnice za koju se može reći da je "mesnatija" verzija Marilyn Monroe i direktorove žene koja je mršava, krhka i uz to ima i probleme sa srcem. Film ima nekoliko scena fizičkog horrora (jedan trik sa sočivima je nezaboravno strašan), ali Clouzot nas natjera da se naježimo i primjerima običnih gadosti, kao npr. kad Meurissse natjera svoju ženu da pojede odvratnu školsku večeru.

I za kraj još jednom Alfred Hitchock da se spomene, ubrzo nakon izlaska njegovog Psiha jedan čovjek mu je poslao pismo koje je glasilo "Gospodine, otkad je moja kćerka gledala Les Diaboliques ne smije da se kupa u kadi. Sada kada je odgledala vaš Psiho ne smije ići pod tuš. Šta da radim s njom?" Hitchcock je na to odgovorio:"Pošaljite je u hemijsku ćistionu."

Šime