Godina izlaska: 1989
Rezija: Shinya Tsukamoto
Scenario: Shinya Tsukamoto
Glumci: Tomorowo Takiguchi, Kei Fujiwara, Nobu Kanaoka...

Posebno perverzan i nasilan eksperimentalni japanski film u režiji Shinya Tsukamota. Tetsuo je primjer prvoklasnog kandidata za status kultnog ponoćnog filma. S minimalnim dijalogom, ali glavnim značenjima koja su dovoljno jasna u pomalo ekscentričnom opisu muškarca i žene, koji su oboje djelimično pretvoreni u metal, koji se sa strašću međusobno uništavaju i unakazuju. Pretjeran u svakom pogledu, nadrealistična heavy metal fantazija, s krvavom i ljigavom građom koja podsjeća na Eraserhead David Lyncha.

SPOILER
Na početku filma čovjek bez imena(iako u nekim verzijama nazvat Metal Fetišist) nožem pravi ranu na vlastitoj nozi i potom gura zahrđalu cijev u nju. Kasnije, kada vidi kako se crvi skupljaju oko rane počinje da trči i tako izleti na ulicu pred auto. Vozač auta pokušava sakriti svoje zlodjelo tako što tijelo žrtve baca u klanac. No, to je ustvari početak njegovih muka jer se "mrtvac" vraća i tjera na svojevrsnu metamorfozu koja ga sve više i više čini hodajućim komadem metala.
Završetkom metamorfoze dolazi do finalne borbe između čovjeka i Fetišista kojom dolazi do stapljanja obojice u jedno ogromno čudovište koje se odlučuje da vlada svijetom.

Japanski kritičari navodno su opisali Tsukamota kao japanski odgovor na Sam Raimia, David Cronenberga i David Lyncha. Azijski filmski kritičar Tony Rayns rekao je da film "proizilazi iz čitave fantazijske zabave s kojom japanska djeca odrastaju: filmova o Godzilli, naučnofantastičnih animiranih filmova, manga stripova i hardcore muzike", uprkos zrelim fantazijama koje Tsukamoto iz njih izvlači. Poslije je napravio "nastavak" pod imenom Tetsuo 2:Body Hammer koji je bliži ponovnoj izradi prvog filma, samo ovaj put film je u boji.

Šime