Tek sam sad uvidio da je ovo treća knjiga zaredom koja je nakon izdavanja dobila i filmsku verziju (prikaz filma pročitajte ovde). Nije da sam na to namjerno išao, već su se tako knjige na polici poredale same od sebe.

Debitantski roman Stephena Kinga "Carrie" lansirao je karijeru najuspješnijeg pisca svih vremena, ali samo zato što se u njegovoj blizini u pravom momentu našla Stephenova supruga, Tabitha King. Isfrustriran nemogućnošću da izda knjigu, Stephen je zafrljacio original "Carrie" u kantu za smeće, da bi originalni spis Tabitha izvukla iz smeća, pročitala i zamolila muža da ga dovrši. Rezultat je fantastična horror novela sa epistolarnom strukturom (struktura romana koji izgleda kao više povezanih različitih dokumenata, nije doktorski precizna definicija, ali nadam se da ćete razumjeti).

Carrie je sramežljiva srednjoškolka koja trpi iživljavanja svojih kolega i kolegica dok je u školi, a kod kuće pati pod teškim stegama koje joj nameće luda majka Margaret, katolički fundamentalista. Carrie u po frke skonta da uz malo truda kada se naljuti može pomjerati predmete.Trudi se držati svoj dar pod kontrolom. Njena školska kolegica Sue Snell se osjeća loše zbog prijašnjeg zadirkivanja Carrie i nagovara svog momka Tommyija Rossa, jednu od najvećih faca škole, da bude Carriettin partner. Tommy pristaje, Carrie pristaje i njih dvoje bivaju izabrani za kralja i kraljicu maturske večeri. No šala koja će uslijediti zauvijek će promjeniti ne samo tu generaciju učenika, već i cijeli grad Chamberlain u državi Maine...

Pokušat ću da skrenem sa priče o filmu jer mi je De Palmin film zaista jedan od najdražih horrora svih vremena i da kažem svoje mišljenje o knjizi. Ako se niste mogli skoncentrisati na opisujem-zadnju-stranu-etikete-na-kačketu-radnika-benzinske-pumpe-na-punih-osam-stranica Stephen Kinga, ako vam je "IT" predug za početak, čvrsto vjerujem da je "Carrie" savršen roman za upoznavanje sa pisanjem Stephena Kinga. Za razliku od žanrovskog kolege Barkera koji se sjajno snalazi sa svijetovima sa one strane i koje ne bježi od toga da horroru da lice perverznog, morbidnog i krvavog, King se od "Carrie" pa do danas drži savršenog recepta - preplašiti vas stvarima koje prolazimo ili smo već prošli. King u "Carrie" savršeno opisuje strahotu zlostavljanja i zlobe srednjoškolskih vršnjaka, maltretiranje na školskim hodnicima, strah od usamljenosti i nerazumijevanje introvertnosti jednog ljudskog bića, a daleko najstrašnije u ovoj knjizi je opis ponašanja Margeret White i njena fanatična opsjednutost grijehom, religijom i Bogom. King fantastično opisuje maltretiranje religijskim napisima i dogmama, a faktor užasa dolazi iz strukture ove novele jer imate osjećaj da čitate spisateljsku rekonstrukciju stvarnog događaja koji je desio, a mogao bi se i ponoviti negdje, možda čak i u vašoj vlastitoj kući, haustoru ili komšiluku.

Savjetujem svima da pokušaju pronaći "Carrie" na engleskom jeziku, knjiga nije ogromna i savršena je za ove zimske dane koji su pred nama. A poslije čitanje - Brain De Palmina filmska verzija iz 1976. godine sa Sissy Spacek koja je naprosto briljirala na filmskoj traci. Ne zamarajte se kasnijim televizijskim verzijama. Ovo je remek djelo horror literature, obavezna lektira.
Arnel Sharan Šarić