Jef Aérosol je jedan od pionira street art-a u svetu. Iako ima već pedeset i neku još uvek je dosta aktivan. Jef je Francuz, čije je pravo ime Jean-François Perroy, iako rođen u Nantu svoje prve radove je uradio početkom osamdesetih u Tours-u. I on je naravno radio pod uticajem legendarnog francuskog street art umetnika Ernesta Pignon-Ernesta (http://www.pignon-ernest.com) kao što su na početku svoje karijere radili i Blek Le Rat, C215… Trenutno živi u Lilu, a svoje radove je postavio u velikom broju gradova, svuda po svetu (nama najbliže u Ljubljani). Čak je uspeo da odradi svog “Dečaka koji sedi” na Kineskom zidu. Jef je jedan od street art umetnika koji nema problem da izlaže u galerijama, i čak je uspeo da uđe u neke državne muzeje (kao u Musée des Avelines u Saint-Cloud-u) i da prošlog novembra oslika Muzej Robert Musil u Klagenfurtu (Austrija). Najčešće se potpisuje samo sa jednom malom crvenom strelicom.
Postoji mišljenje da je prva knjiga o street art-u "Vite Fait, Bien Fait", objavljena 1986. godine, i upravo je Jef uradio naslovnu stranu za tu knjigu. Nedavno je Jef objavio i dve svoje knjige, 2007. svoju prvu knjigu: "VIP Very Important Pochoirs" i 2010. godine: "Jef Aérosol, risque de rêves".
Koliko je živopisan lik pokazuje i to da svira sa nekoliko bendova (Windcatchers, Open Road, Distant Shores...) pa možete na njegovom myspace-u da čujete neke od njegovih stvari: http://www.myspace.com/jefaerosol/stream
 
 
 
 
 
 
 
 
Lazar Šestović (belgrade-stencil.blogspot.com)