“Kada Kelti slave rođendan (u Nišu)“ - to liči na... Odnosno, to jeste jedan pozitivni, obećavajuci skup prijatnih vibracija, dobrog veselja, znojavih ljudi, piva... Mogli bi ovako u nedogled. Ukratko rečeno, sinoć su Orthodox Celts pokazali kako bend koji puni 20 godina postojanja treba da zvuči.

Veoma važan jubilej je u pitanju, tako da nema štedenja. Kreće se sa „Drinking song“, „St. Patrick was a gentleman“, „Star of the county down“. Svima je jasno da – ovo nije šala. Ni u pauzama između pesama „nije bilo mira“, jer je frontmen benda, Aca Celtic, uvek imao neku simpatičnu opasku koju je dobacivao ili prvim redovima, ili celokupnoj masi koja je zauzela ceo prostor Juridicuma. Slavlje se nastavlja. Fanovi, kakvi se samo poželeti mogu, u glas pevaju numere. Negde na polovini svirke, usledilo je iskreno priznanje Ace. Rekao je:„Ovo je definitivno najbolji koncert na St. Patrick turneji!“. U jednom trenutku je naveo publiku da skandira koga više voli, Joe Strummera, Bruce Sprengsteena ili možda Mitra Mirića.

Nizali su se hitovi „Whats goin on“, „Bean Na Shi“, „Mick McGuire“ i „Nancy whiskey“. Repertoar je bio pravi rođendanski. Bilo je i klasika, kako starih, tako i novih. Zatim pesama koje bend uvek svira i pesama koje retko kada sviraju. Na set listi je bilo tačno 30 kompozicija. Dokaz da se koncert Orthodox Celtsa ne sme propustiti jeste činjenica da je dosta naroda sinoć došlo sa strane. Bilo je Beograđana, Vranjanaca, Kragujevčana... Čak i Amerikanaca. Apsolutno ništa nije falilo da sve protekne u najboljem redu. Daleko lepše bi bilo da je koncert održan na otvorenom, ali dobro, šta je tu je, uklapamo se u ono šta imamo na raspolaganju.

Kada se sve sabere, rezultat je fenomenalan. „Rocky road to Dublin“, „Far away“ i „The irish rover“ na kraju regularnog seta pesama i „The Celts strike again“ kao oproštaj od Nišlija (i prijatelja). Kelti su ponovo napali Niš i pošteno ga „razorili“. Ili još bolje – osvojili! I kao što Aca pre odlaska reče: „Gledaćemo se mi barem još narednih 20 godina!“.
txt: Nenad Cvetković
foto: Irena Spasić