Niška publika je sinoć imala priliku da na kvalitetan način potroši dva sata i ode na drugi zakazan koncert popularnog beogradskog sastava Električni Orgazam u klubu alternativne kulture (Feedback).

Popularni, nema sumnje. Ipak su Gile i kompanija imali dvostruku klupsku svirku, što je samo po sebi veliki uspeh, iako prostor nije bio ispunjen. Kao što mi je jednom prilikom rekao Sale Friš (Pero Defformero), „u ovoj zemlji su i najveći bendovi mali“... Bilo kako bilo, koncert je prošao fenomenalno. Set lista kao švedski sto – imali ste stare new wave rokačine (Konobar, Leptir, Zlatni papagaj), planetarne express klasike (Igra rock'n'roll cela Jugoslavija, Bejbe ti nisi tu, Ne postojim), fensi poslastice (Da si tako jaka). Ova svirka je bila dobar razlog da se i sve mame, tetke i strine (sa maljavim polovinama) malo „produvaju“ i podsete svojih tinejdžerskih dana.

Vratimo se za trenutak na početak svirke. Uh... Možemo reći da je sinoć kasnilo regularno zakašnjenje svirke (pokušajte da shvatite), jer je bend krenuo 10-15 min posle ponoći. Srećom te Feedback posećuju pretežno mladi (čitaj: nezaposleni) ljudi. I novi album „To što vidiš to i jeste“ našao je osetno mesto u repertoaru, tako da smo čuli „Nemaš nikom ništa da daš“, „Bliži suncu“, „Vrati se“. Kratak blok\bis sa „Zlatnim papagajem“ i „Nebom“ je bio savršen desert za kraj. Krokodili više ne izgledaju tako psihodelično i bolesno kao 1980. godine. Sada više podsećaju na skladan i jednostavan brak gitare i klavijatura. Lepo je videti Ljubu ponovo za mikrofonom, mada ne zvuči više tako sveže. I „Nebo“ se pomalo ofucalo, ali siguran sam da je to samo jedna mala sitnica koja se brzo može gurnuti pod tepih. Šteta što nije bilo (više) klinaca na svirci. Očigledno da ni besmrtna „ex yu nostalgija“ više nije toliko jaka i stabilna kao nekada. Poslednji put je Orgazam bio u ove krajeve pre više od 4 godine, što je sramota za grad kao što je Niš. Nadamo se da neće proći toliko vremena do sledećeg orgazma.
txt Nenad Cvetković Gile
foto Elef