Da gužve u gradu ne nastaju samo kao posledica štrajkova i demonstracija pokazao je Festival nauke organizovan početkom decembra meseca prošle godine (2-4.12.2011.). Nema boljeg i istinitijeg slogana od onog koji su izabrali za ovaj, peti po redu, festival: Padam na pamet, što pokazuje i posećenost, koja je prevazišla sva očekivanja (više od 21.000 ljudi). Posetioci su bili, kao što i treba, svih uzrasta i iz gotovo svih krajeva naše lepe zemlje.

Organizovan na nekoliko lokacija u gradu (Studentski kulturni centar, Kluz, Teatar „Boja Stupica“ i dr.) ali i, za razliku od prethodnih godina, na otvorenom (park Manjež), Festival je ponudio program kakav se retko sreće: više od 300 naučnika iz 32 institucije iz zemlje i gosti iz inostranstva (Amerike, Austrije, Švedske, Hrvatske...) upoznavali su goste sa genima, matičnim ćelijama, kosmosom, Rimljanima, speleologijom, mašinstvom, fizikom, aerodinamikom, neuronaukom...

Iz prebogate ponude izdvojićemo radionicu posvećenu astronomiji, jer nas astronomija posebno zanima, ne samo zato što je to „najšira“ nauka (bavi se proučavanjem svemira, a svi znamo da nema veće oblasti od svemira), ne zato što izučava stvari o kojima se malo ko od nas usuđuje da sanja, ne zato što je to jedna od nauka koja nije pružila sve odgovore čovečanstvu i koja ima još mnogo toga da otkrije, prouči i izuči, već stoga što je to nauka koja se bavi proučavanjem zvezda - a bez zvezda ne bi bilo nas.

Udruženje SFERA organizovalo je naučnu igraonicu pod nazivom „Kosmos, šta smo?“ sa ciljem da deci (i odraslima) da odgovore na pitanja kako je i kada nastao svemir, kako se i kuda širio, od čega je skrojen; zašto je nebo plavo, da li će se Sunce ugasiti (i kada)... U priči koja počinje mikroskopiranjem insekata, lišća, kože i kose a završava se makroskopiranjem svemira učestvovali su: magistar astrofizike Nataša Stanić (koja je uz pomoć „3D planetarijuma“ posetioce bliže upoznala sa zvezdama naše i drugih galaksija), Srđan Đukić, diplomirani astronom, mr Dejan Bošković, nastavnik biologije i Ilija Bilić, apsolvent biologije, vicešampion Laboratorije slavnih i predsednik SFERE, dok je Milica Živadinović prenela svoj umetnički doživljaj kosmosa na platno.

Nastavši u jednom trenutku bespreglednog vremena zvezde su poželele da i same postanu majke – tako su stvorile nas. Zvezde nas stvaraju, rađaju, (pre)oblikuju, zvezdani prah je ono što nas čini ljudima, ono što nas čini jednim sa svemirom. Želite li da saznate kako je do toga došlo i zašto posetite sledeće stranice: http://www.festivalnauke.rs/, http://www.adrb.org/, http://galilejeviucitelji.wordpress.com/, http://zvezdanidetektivi.weebly.com/. I ne zaboravite: padamo na zvezde, pardon, padamo na pamet! A možda je neko od nas već pao? Proverite!
 
Tamara Lujak