Damira Avdića dosad niste imali prilike mašiti, pogotovo ako ste ljubitelj one iskrenije i mrzi me upotrijebiti tu riječ, ali moram - alternativnije strane muzike. U doba kada je i rock'n'roll kompromitovan na sve moguće načine i kada se Dubioza Kolektiv sa parodijsko-nesnošljivim loženjem na Kultur Shock poima kao vrhunac bunta i bosanskohercegovačkog muzičkog izražaja, pojavi se Damir Avdić koji mete sve pred sobom. Poštovalaca lika i djela Avdića je još uvijek malo u odnosu na koliko bi ih trebalo biti, ali su vjerni i posvećeni ideji, a i sam Damir je takav.
Oni koji prate Damira od početka njegove solo karijere i albuma "... od trnja i žaoka" znaju da je Damir i pisac i to ne bilo kakav pisac, Damir je odličan pisac. Sa dva romana "Na Krvi Ćuprija" (po kojem je nastala i predstava "Most na Krvi") i presjajnim "Enter Džehennem" (pisat ću uskoro o njemu), Damir je pružio most između trećeg, nadolazećeg romana i prva dva, a most se zove "Kuda Sestro".
"Kuda Sestro" nije neki novi materijal, da se Avdićevi poklonici ne zbune. On predstavlja zbirku tekstova pjesama sa prva tri muzička albuma, ali i par novih tekstova pjesama koje će biti, vjerujem, snimljene uskoro.
Da "Kuda Sestro" nije samo nabacana zbirka, svjedoči u prilog tome i činjenica da su tekstovi brižno poredani i aranžirani u grupacije, usudim se analizirati i reći da su čak i tematski povezani na jedan sasvim novi način.
Ja, koji sam žestok protivnik poezije, tj. moje tijelo i um se buni protiv 99% pjesnika za Damira Avdića i njegove riječi imam preveliko poštovanje iz jednog prostog razloga - nema laganja, nema okolo-kole priče, nema dodvoravanja. Samo precizno, jako, ubojito i dobro smišljeno, sjajno uklopljeno kako bi ostavilo poruku.
Zašto nabaviti ovu knjigu? Ako ste ljubitelj Damirove muzike i dosadašnjih literarnih djela, znat ćete da je ovo pod moranje i najvjerovatnije će vas čitanje same zbirke natjerati da ponovo ubacite njegove albume u svoje aparate za reprodukciju zvuka. Pokušajte da slušate po redu kojim su tekstovi objavljeni u knjizi, zaista novo iskustvo.
Za sve vas koji se dosad niste upoznali sa Damirom ili ste iz nekog, meni apsolutno nenormalnog razloga odbijali da se upoznate sa njegovim djelom, dajte mu šansu kroz ovu knjigu i shvatit ćete o kakvom se genijalcu zapravo radi.
Ko će dočekati taj četvrti album i novi roman...
Arnel Sharan Šarić