Bend Uncle Sam Decided je formiran u januaru 2007. godine u Sarajevu, u postavi: Kenan Ljuca (vokal, gitara), Vanja Gutić (bubanj) i Vedad Strujić (bas, vokal). "Ime benda ne govori da su članovi pro ili anti američki nastrojeni, već da predstavljaju one koji dijele sa njima mišljenje da se ratovi vode bez ikakvog pravog razloga i da svaka zemlja ima svoga Uncle Sam-a koji poziva mlade ljude da se bore za imaginarni san, za “mir“... ustvari, ono za šta se oni bore je nečiji tuđi san i nečiji tuđi interes. Ovo je ukratko opis i objašnjenje svima pomalo čudnog imena", navode USD.

Postavu benda čine članovi iz poznatih sarajevskih hardcore/punk i metal bendova. Nakon raspadanja sarajevskog benda "Access Denied", gitarista Kenan i bubnjar Vanja odlučuju nastaviti sa radom i oformiti novi bend, koji će svirati muziku bez striktno određenog žanra. Bend je imao već nekoliko gotovih pjesama kada im se pridružio basista Vedad iz hardcore/punk benda "Stroj", ex "Kazna". Formirani trio počinje sa intenzivnim radom i njihov stil sviranja se danas može okarakterisati kao mješavina metala i punka.

Njihove pjesme su pisane na engleskom jeziku i ograđuju se od bilo kakvog nacionalističkog i fašističkog karaktera. Do danas bend ima kompletiranih preko 30 autorskih pjesama i mnoštvo nastupa širom BiH i Hrvatske. Nakon godinu dana rada bend ulazi u studio i snima svoje prvo EP izdanje pod nazivom „Lord Of Insanity“ u produkciji Radio 202 na čelu sa producentom Stefanom Komljenovićem. Na tom izdanju se nalazi 5 pjesama, a za dvije pjesme („Outsider“, „Lord Of Insanity) je i profesionalno snimljen video spot.

Dvije godine nakon EP izdanja bend ponovo ulazi u studio, „Kenan Ferhatović“, i snima svoj prvi oficijelni album pod nazivom „State Of Mind“. Na albumu se nalazi 9 pjesama i fanovima je na web-u upotpuno omogućen besplatan download kao i download EP izdanja. Album booklet je radila poznata sarajevska umjetnica Nina Hadžić, koja je svojim karikaturama učinila bend prepoznatljivim i posebnim.

USD je dijelio binu sa mnogim poznatim bendovima od kojih se izdvajaju Hladno Pivo, Dubioza Kolektiv, Ritam Nereda, Kud Idijoti, Let 3...