PAS LAJKA
Pas Lajka, poslat u kosmos kao prvo biće sa planete, ugleda Zemlju u svoj lepoti njenih boja. Toliko je bio oduševljen tim prizorom da je rekao „VAU!”. Nikada se pas Lajka nije vratio na Zemlju, i niko ne zna šta je bilo sa njim. Priča se da je umro od dosade.

CRNA RUPA
Crna rupa je gutala sve oko sebe. Planete, zvezde, citave galaksije... A onda je došla do autobiografije našeg velikog vođe i rekla: „E ovo ni pas sa maslom ne bi progutao!"

KIKLOP
Kiklop je stajao na korzou i gledao lepe devojke kako prolaze.
„I ja volim da bacim oko na neku lepu curu!”, reče.

USPAVANA LEPOTICA
Princ na belom konju je došao.
Ušao je u dvorac.
Na krevetu je ugledao uspavanu lepoticu.
„Ustaj bre, dok ja po ceo dan rintam, ti samo spavaš!”, razdra se princ.

ZLATNA RIBICA
Uhvatio čovek zlatnu ribicu. Ona mu reče:
„Pusti me ispuniću ti tri želje!"
Čovek je pustio zlatnu ribicu i više je nikad nije video.

ZEMLJA JE OKRUGLA?
Srednjevekovni naučnik je tvrdio da je Zemlja okrugla i da se okreće oko sunca. Za to je čula sveta Inkvizicija i on beše izveden na sveti sud. Kazna je bila strašna: odveli su ga do kraja sveta i gurnuli u ambis.

Zoran S. Stanojević, (1970), satirom se bavi od 1993. godine. Aforizme objavljivao u NIN-u, Politici, Večernjim Novostima, Ošišanom ježu, Pogledima, Srpskoj reči, satiričniku Danga, radio Beogradu, radio Smederevu, Srpskim novinama iz Toronta, kao i u Američkom satiričniku Meshugah. Prevođen na nemački, engleski i ruski jezik, i zastupljen u antologiji srpskog aforizma „Grešiti je ljudski i patriotski”, objavljenoj u Beču. Dobitnik je nagrade „Vlada Bulatović VIB” za satiru 1995. godine.