Izdavačka kuća Evoluta obradovala nas je trećim, pretposlednjim, nastavkom romana Dejvida Gemela Troja, Štit bogova, sjajnim štivom za vrele letnje dane. Ukoliko do sad niste naišli na ovaj naslov otkrićemo vam da se radi o delu fantastike, o sasvim novom i smelom pogledu na istoriju, na Trojanski rat, vladare poput Odiseja i Agamemnona ali i lepotice zlehude sudbine poput Kaliopi i Jelene. Roman nudi smeo pogled na velikane prošlosti, njihove snažne ličnosti i beskrupulozne sukobe, slobodne ljubavi i život u antičko doba.
Da li je Odisej zaista bio dobričina kakvim se smatra, ko je zaslužan za niz mitova i legendi koji su ostali sačuvani do današnjeg dana, da li je Paris zaista bio lakoverni mladić a Hektor jučanina o kakvom se priča? Kakve su bile zidine Troje, kako je more mirisalo tada, da li su ljubavi bile tragičnije ili iskrenije nego danas?
Uronite u smelo izmaštan svet, dozvolite znalačkom peru da vas vodi i usmerava, osetićete uzbuđenje kakvo osećate dok posmatrate zalazak sunca leti ili svež povetarac na obrazu tokom vrelih letnjih dana.
Tamara Lujak