„Živimo samo onda kada hodimo snovima budni.“
Henri Dejvid Torou

„Nikad nije reč o odredištu, već o putovanju.“

Kristof Vašej (1966) skromni je i prijatan za razgovor i saradnju francuski umetnik i crtač. Proslavio se radeći (još od 1989. godine) za Dizni, Dreamworks i Universal studios. Pre nego što se pridružio njihovom timu radio je na brojnim manjim projektima, kada pristupa Diznijevom studiju u Parizu i potpisuje ugovor na tri godine. Najpoznatiji projekti iz tog perioda su Zvonar Bogorodičine crkve, Odbegli mozak i Šilja.
Po prelasku u Kaliforniju 1996. godine, radio je na Diznijevim crtanim filmovima poput Dinosaurusa, Herkula, Tarzana, Fantazije 2000 i Planete s blagom (radi uglavnom pozadinu). Za Dreamworks radio je na crtanom filmu Priča o ajkuli (Shark Tale).
Godine 2004. dobija posao umetničkog direktora u Studio Arts u Los Anđelesu gde radi na kratkometražnom filmu. Ubrzo biva angažovan da radi na animiranim delovima filma Začarana, kao i na filmu Devet (za CG), koji je producirao Tim Barton a režirao Šejn Aker.
Ove godine angažovan je za rad na TV seriji Transformersi (opet za CG). Uporedo sa radom na crtanim filmovima, bavi se slikanjem: svi njegovi radovi su prodati u galerijama širom Amerike.
Najčešće crta olovkom i slika ulja na platnu, ali voli da eksperimentiše i koristi i akrilne i vodene boje (u čemu je po našem skromnom mišljenju najuspešniji). Dramatične scene i tanani osećaj za atmosferu glavne su karakteristike njegovih radova.
Inspiraciju, kako sam kaže, nalazi u putovanjima, muzici i ličnom životu. Priznaje da su na njega snažan uticaj izvršili romantičari i simbolisti i savremeni umetnici poput Sandorfija, Beksinskog, Ugartea i drugih.


Više o umetniku pogledati na:
http://www.vacher.com/
http://beinart.org/index.php

Tamara Lujak