Monument je osnovan 2003. godine u Banjaluci, pod imenom Arise. Sa promenom imena, došlo je i do promene stila, pa bend od izvornog thrash death metala sve više naginje ka modernijim death metal varijantama. Sastav je tokom sedam godina postojanja dokazan kao ubitačna live metal mašinerija, što im je obezbedilo dobar prolaz kod publike u regionu, a posebno bi trebalo istaknuti nastupe sa Vaderom i Behemothom u Hrvatskoj, kao i na Exit festivalu 2009. godine.
Jedini konkretan studijski zapis, na kojem se radilo od početka 2009. godine, jeste EP Evolved Self Projection, koji je delom snimljen u kućnim uslovima u Banjaluci (sa izuzetkom vokala, koji su snimljeni u BL Studiju 4), a miks, master i produkciju obavio je Marjan Mijić u Chainroom Studiju, Senta. EP je objedinio sva stremljenja benda - brutalnost, melodičnost, death metal, modernu i preciznu, tehnički zahtevnu svirku.
Postava benda uglavnom je stabilna od samih početaka, a jedina promena dešavala se na položaju gitariste. Monument danas čine pevač Ognjen Bogdanović, gitaristi Igor Dragelj i Dejan Savić, basista Ognjen Topić i bubnjar Đorđe Stanivuković.

Kontakt:
www.myspace.com/monumentmetal
monument_metal@yahoo.com