Sergej Aparin (1961) diplomirao je 1981. godine na Institutu za umetnost u Voronježu u Rusiji. Od 1981. do 1991. godine učestvovao je na grupnim izložbama mladih umetnika u Sent Peterzburgu, Kijevu i Moskvi. Od 1991. godine, na naše veliko iznenađenje i zadovoljstvo, živi i radi u Beogradu. Svoje krajnje neobične i interesantne radove izlagao je u Zemunu, Beogradu, Nišu, Budvi, Herceg Novom i na Svetom Stefanu.
Učestvovao je u brojnim grupnim izložbama (ali je imao i niz samostalnih) u Švajcarskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Rusiji, Americi i Danskoj, kao i na slikarskim kolonijama u Grčkoj. Njegovi radovi nalaze se u privatnim kolekcijama u Rusiji, Sloveniji, Nemačkoj, Engleskoj, Holandiji... Osvojio je nekoliko nagrada za dizajn Internet stranice.
Sam umetnik o svojoj umetnosti kaže: „Kao slikar shvatam i poričem svet koji se dešava samo u jednoj tački i jednom vremenu. Ovo viđenje sveta međutim, tek je jedna od njegovih mnogih interpretacija. Nastojim da srušim granice našeg sveta, da pretvorim snove o realnosti u realnost o životu.“
Više o umetniku:
http://www.aparin.com/
http://beinart.org/index.php

Tamara Lujak