HC: Kada si napravio SM, koja je tvoja zelja bila i kakav smisao SM ima? Sta to tebi znaci, a sta bi trebalo slusaocima?
SM: Synkretismos Mutare je nastao krajem 2010-te godine kao moj side projekt jer sam do tad bio bubnjar/vokal u jednom bendu. No, nakon sto se bend raspao poceo sam se ozbiljnije baviti SM-om. Za mene SM predstavlja mogucnost ukazivanja na sve stvari koje se desavaju oko i u meni. Meni je SM ventil preko kojeg mogu slobodno i bez kompromisa izreci svoje osjecaje i misljenja o stvarima koje smatram vrijednima spominjanja. A sta bi trebao predstavljati drugima to mislim treba svatko sam za sebe odredit.

HC: Ako je tvoj muzicki izraz uglavnom dark ambient, sta bi bila inpiracija koja zahteva ovakvu napetu formu?
SM: Ja osobno crpim inspiraciju odasvuda npr: prirode, depresije, mrznje, vjere, trenutne situacije u svijetu... jednostavno iz svega sto na neki nacin ima utjecaj na mene.

HC: Kako generalno nekome ko nije upucen intenzivnu buku, experimentalnu muziku uopste objasniti i kako ti se cini izjava "There is no such thing as noise"?
SM: Nikako, jednostavno kad poslusas nekoliko pjesama odmah ces znati jel ti takav nacin izrazavanja ima neku vrijednost(za tebe osobno) ili ne. A ta izjava mi se svida jer ono sto je nekome klupa buka za drugog moze biti jedini nacin da nade neku vrstu zadovoljstva.

HC: Experimental/Noise/isl pravci. Muzika ili Anti-Muzika :)? Zasto je jedno, a zasto je drugo?
SM: Kao sto vec rekoh ono sto je nekome muzika ne mora biti i drugima. Zato bih rekao da svako mora naci sam odgovor.

HC: Jesi li razmisljao da nastupis uzivo? Kapiram da tesko da bi ponovio ono sto se moze cuti na izdanjima pa zato,... kako bi zapravo i mogao da izgleda tvoj nastup?
SM: Jesam, mnogo puta sam razmisljao o tome. No taj nastup sigurno ne bi zvucao kao na izdanjima, jedino bi bilo moguce odsvirati te pjesme na neki potpuno drugi nacin koji bi u sebi ipak sadrzavao onu jezgru iz "originalne" pjesme.

HC: Ta neponovljivost napravljene muzike. Prednost ili mana?
SM: Mislim da je to ostrica s dvije strane jer u jednu ruku snimljene pjesme su autenticne i iskrene,a na drugi nacin ih se ne moze ponoviti sto na neki nacin ogranicava mogucnost jos dubljeg prozivljavanja te materije.

HC: Kaze jedan moj ortak "za sve to ti je dovoljan fruti lups i esid"... Sta koristis u radu? Hardver, softver, gedzet isl...
SM: Ja smatram da nije dovoljno samo imati neki software isto kao sto nije dovoljno imati samo gitaru. Treba se u pjesmu uloziti trud i volja, ako se zeli da to zvuci na nesta. Ja za snimanje koristim klasicnu gitaru, neke programe medu kojima je i FL studio i to je ponajvise to.

HC: Danas je racunar dostupan svima. Cinjenica je da masa ljudi radi nesto po pitanju muzike sama. Da li smatras da je ta dostupnost dobra i to da svako moze da radi muziku/buku?
SM: Pa dobra je to stvar sto su sredstva dostupna,ali pitanje je jeli to dobro sto netko od toga napravi. Tu eto opet svatko mora vidjeti za sebe. No, ja mislim da nije racunalo dostupno sigurno bi svijet bio za nekoliko jako dobrih pjesama i glazbenika siromasniji,a ujedno bi i bilo puno manje "smeca" posvuda(mislim isto na "glazbenike").

HC: Koliko stizes da pratis desavanja u ex yu u smislu novih i starih imena. Cini se da posebno poslednjih godinu-dve naisao je neki novi talas bendova i projekata. Cini se da se stvara neka scena (ako pogledamo DS blog i forum videcemo da je spisak aktivnih bendova poprilican). Kako ti vidis to?
SM: Moram reci da pratim desavanja i da se definitivno primjecuje stvaranje neke "scene". Sto je jako dobra stvar jer imamo fenomentalne bendove i projekte koje sigurno ceka svijetla buducnost.

HC: I ovim ti ostavljam poslednju priliku da kazes nesto sto zelis a nisam te pitao i jeste ili nije bitno tebi, nama, nekome...
SM: Zahvalio bih se vama na interview-u, svim ljudima koji me podrzavaju i onima koji su nasli vremana ovo sve procitati. Hvala i uzivajte ako mozete.