Ormus je osnovan krajem 2003. godine pod radnim imenom Tales. Taj bend nastao je kao ideja dvoje ljudi, Zorana (Zormus) i Svjetlane (Sion) Todorović, a na samom početku pridružuje im se i Zoran Mlađen - Zena. Za muziku i aranžmane bio je zadužen Zormus, za tekstove i vokalne aranžmane Sion, a Zena za vokal.

Tražeći se žanrovski, krenuli su i u potragu za ekipom koja će to sve realizovati, kao i za opremom i prostorom za rad. Tek početkom 2005. godine okuplja se prva kompletna postava. Sion mijenja ime benda u Ormus i u januaru 2005. realizuju se prve probe. Krajem februara iste godine počinje sa probama prva stabilna postava:
Svjetlana (Sion) Todorović – vokal,
Zoran (Zena) Mlađen - vokal
Slađan (Nemo) Avlijaš - gitara,
Zoran (Zormus) Todorović - gitara,
Saša (Sasha) Drašković - bass,
Arnel (Iced Flame) Lutvić - bubanj.

Početkom jeseni 2005. dolazi do prve promjene u bendu. Uporedo sa početkom snimanja demo materijala Sion preuzima mjesto glavnog vokala, a iz benda, zbog razlaza interesovanja, odlazi Zena. Na njegovo mjesto dolazi Alisa Cerić kao prateći vokal, ali se zadržava veoma kratko tako da Sion uzima ulogu frontmena i bend nastavlja kao petorka.
U martu 2006. bend ostaje bez originalnog bubnjara i kreće u potragu za novim. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da nađu dovoljno kvalitetnog bubnjara za vrstu muzike kojoj Ormus teži, u pomoć im pristiže bubnjar Stefan Komljenović (Silent Kingdom, Kursk) . Uz njegovu podršku nastaje još nekoliko novih autorskih pjesama koje napokon profilišu Ormus i daju mu prepoznatljivi zvuk i aranžmane. Početkom jula iz benda odlazi Sasha.

Danas ORMUS radi u sastavu:
Svjetlana (Sion) Todorović - vokali, tekstovi,
Slađan (Nemo) Avlijaš - solo gitara, aranžmani,
Zoran (Zormus) Todorović - kompozitor, ritam gitara, aranžmani,
Milenko (Joe) Jokić - bass,
Srđan Duletić - bubanj.