Zaječar, 22.- 25. jul 2010., 30 i kusur stepeni...
Zalet u toku...
Početak najavljen za 10 h. U 10:30 h nigde žive duše.
Dobro. Propust u organizaciji opraštamo samo zbog dobre ideje cele manifestacije i entuzijazma zaječaraca koji još ne gube volju da nešto kreativno rade i pored toga što im se gitarijada raspada, rastu razne takse od kojih se finansira grand parada na plaži kraj Timoka i još što šta. A i kašnjenje mu dodje kao neka vrsta običaja u Srbiji.

U početku beše sivi beton košarkaškog terena srednjih škola...a onda, sa zakašnjenjem, dodje mladi momak Pedrag Terzić sa četkicom i bojama i već do večeri nesta sivila...delimično.


Izrada murala u „planu b“ počinje takodje sa zakašnjenjem. Možda opravdano a možda i ne jer...
Stanovnici šumatovačke ulice lepo dali svoje potpise kao saglasnost da se ulica privremeno zatvori da bi se tu održala svirka. Dolaze face iz komunalnog da proveravaju da li su to zaista njihovi potpisi! I dok autor murala i organizator ovoga skupa, Predrag Milošević, juri da to reguliše, naravno ne može da počne sa izradom istog. Jao majko! Izgleda da je ljudima lepše u čamotinji bez bitnijih promena i dešavanja u njihovom gradu muškatla. Umesto da daju bar šaku podrške i onako demoralisanoj i nemotivisanoj omladini.
Do not worry zaletarci, opraštamo kašnjenje i svaki drugi propust u radu za inat dušmanima. Samo istrajte. Nema veze ni što je ilustratorska radionica od 12 h otkazana. Biće je sutra. Tek je prvi dan, hvata se zalet...

Na izložbi „Rodoljublje“, ikona Sv. Ceca- fantastično! Mnogi bi trebalo da se zapitaju otkud autorima, Vladislavi i Srdjanu, ta ideja. Da nemamo možda pogrešne idole, kome se to klanjamo?


Na grupnoj izložbi „Tetris“ kao i na svakoj grupnoj izložbi. Mnogo zanimljivih radova, neobičnih.


I besplatni primerak zidnog strip magazina SILENT WALL za sve zainteresovane.
Nakon toga je „Medijska arheologija“ bilo nešto što je zaista trebalo videti! Ekonomsko Propagandni Program u bivšoj SFRJ, neverovatno poučno i zabavno, ko je propustio uskraćnen je za mnogo toga. Mada je predstavnik ove arheologije, Jovan Bačkulja, najavio prezentaciju i u drugim gradovima, pa ako budete čuli da dolazi i u vaš grad, nikako nemojte propustiti.

Izrada murala na zgradi Higijenskog zavoda je na drugoj lokaciji, negde u gradu, neka privatna kuća, tu negde, ne zna se tačno. Za to znaju organizatori, učesnici i možda još po neko. A i oslikavanje košarkaškog terena pored bazena u stvari nije pored bazena nego na drugom mestu. Ljudi bre mnogo ste neozbiljni, toliko propusta u organizaciji!

Svirke (Margita je mrtva, Plasma), protiču u najboljem redu, posećenost zadovoljavajuća, zabava, druženje...

Oslikan je i teren Poljanče sa istom idejom kao i druga dva...

Ilustratorska radionica Proširenog polja, knjiga i majci, se održava kad učesnici stignu, kad ko može. Rade se knjige, stripovi, oslikavanje majica sa natpisom Zaleta i iznad natpisa obrve pokojnog Mikroba, tako se to autoru prikazalo da treba da bude. Mada sve to izgleda odlično i vrlo je kreativno ipak se ne odvija baš po planu i programu. Stičem utisak da Zalet postoji radi samog Zaleta i učesnika, ne i posetilaca.

Radionica aviona od papira je zaista zanimljiva. Moderator Oliver Veljković, to radi vrlo ozbiljno, objašnjava diagrame, motiviše polaznike da jednog dana sami osmisle svoje aviončiće, svi prave aviončiće, atmosfera je vrlo opuštena. Ocena-10! Konačno nešto kako treba i profesionalno.

Nevreme koje je juče popodne i uveče zadesilo Zaječar i okolinu ipak nije sprečilo da se održi svirka Horkestra u centru baš kao što je i najavljeno. I malo po malo, skupila se raja i bilo je fino. Dobro je bilo i u planu b na nastupu „Duo Trojice“, kako sam čula, jer nije postojala mogućnost da budem prisutna na svim dešavanjima. Zar ne?

Plan b. Poetski spektakl Borisa Starešine i nije bio baš spektakl ali je bilo odlično, vrlo veselo i više manje poučno. Duhovita poezija autora nikog nije ostavila ravnodušnim. Neki su se valjali od smeha a neki su se samo smejali i osmehivali. Ozbiljni su bili samo oni koji nisu shvatili. Tobić Bobić Mojsilović Bobić je svojim snimkom pesme „Tuga“ čak nekima izazvao suze od smeha i bol u trbušnim mišićima, takodje od smeha. Svaka čast momci!


Nakon toga-šlageri! Nisam verovala da će masa uživati u šlagerima! Celo veče je bilo vrlo veselo, igralo se i smejalo. Tako mi se čini da je bilo kod većine. Zaletov paparaco, koji svih dana Zaleta juri, vreba i fotka svojim fotoaparatom, je uredno sredio te slike i pustio na velikom monitoru plana b. Kako je sve to izgledalo lepo pod sjajem zvezda i punog Meseca! Takav trenutak treba doživeti! Na kraju su se ipak iskupili za sve greške u organizaciji. A i kako čovek da im ne oprosti kad mu daju lepu belu majcu kao znak zahvalnosti i delimičnog doprinosa ovom skromnom ali idejno odlično osmišljenom festivalu.


Do sledećeg Zaleta uhvatite zalet i ustremite se ka onome što želite da postignete!

Miroslava Veljković