Noel Putnik, diplomirani filolog i nastavnik latinskog jezika (rođen 1974. godine) napisao je vrcavo štivo, retko dobro osveženje za vrele letnje dane. U uvodnoj priči Ćurka zbirke Ćirka i druga stvorenja Putnik nas znalački uvodi u čaroban svet u kojem (školovane) ćurke govore samo i jedino istinu i time svoje tanke vratove izlažu oštrici osvete njihovih vlasnika ili njihovih poznanika ili suparnika. Iako u drugim pričama Šila, Zgrada preko puta, Mica i ja, i Eksperiment obrađuje ozbiljnije teme, vrcavost duha ga ne napušta te ozbiljne teme boji svežim bojama.
Iako možda nikada niste niti ćete posetiti indijsku zemlju Rađastan, dok budete čitali priču Šila osećaćete se kao da se baš vama dešava ono što se desilo glavnom junaku. Ako ste ikada imali utisak da vas neko prati ili vam diše za vratom, zabaviće vas način na koji se glavni junak ove priče rešio tog problema. A ako ste ikada znali da znatiželjno posmatrate komšiluk kroz navučene prozorske zavese, razgaliće vas obrt u priči Zgrada preko puta. Pad anđela oduvek je bila zanimljiva tema. Kako se sa njom izborio Putnik, saznaćete u priči Eksperiment. Vrlo maštovito.
Treba još napomenuti da je Putnik za priču Šila dobio prvu nagradu časopisa Ulaznica 2001. godine, da je pričom Zgrada preko puta osvojio nagradu za najbolju srpsku neobjavljenu pripovetku „Laza K. Lazarević” 2003. godine, a da je iste godine pričom Mica i ja osvojio drugo mesto na jagodinskom književnom festivalu.
Tamara Lujak