U poplavi internet fanzina, punk/hc/underground portala i sličnih tehnoloških novotarija nedostajalo je još samo nešto – svojevrsni hommage jednom važnom razdoblju hardcore/punk/metal scene koja je započela osamdesetih godina prošlog stoljeća, a doživjela svoj vrhunac u drugoj polovici devedesetih. Radi se, dakako, o karlovačkoj sceni koja je u tom razdoblju bila vrlo plodna i aktivna, kako po pojavi bendova, fanzina i ostalih popratnih sadržaja koje sačinjavaju ono što nazivamo scena. Nažalost, danas se sve to u Karlovcu može naći samo u tragovima.



Ostao je zaključak da bi bila velika šteta da se to razdoblje zaboravi i ne ostane nigdje zabilježeno onako kako zaslužuje. Tako mi se već duže vrijeme po glavi motala ideja da se napravi svojevrsna posveta tom uvijek spominjanom i nikad neprežaljenom najplodnijem razdoblju karlovačkog undergrounda pa sam se, uz pomoć nekoliko prijatelja, uputila u povratak u prošlost. Ipak svrha ove stranice nije u tome da plačemo za prošlim vremenima nego baš suprotno, da ne živimo u prošlosti već da iz nje izvučemo ono najbolje i krenemo dalje.



U ovom pregledu karlovačke underground scene obuhvaćeni su uglavnom hardcore punk bendovi, odnosno oni koji su konačno i objavljeni na kazeti „This is Karlovac, not L.A.“ – kompilaciji iz 1997. godine. Uz njih su još dodani i neki metal bendovi iz tog razdoblja koji zaslužuju da budu zabilježeni, prvenstveno zbog suradnje, prijateljstva i zajedništva s ostalim hardcore punk bendovima iz tog vremena. Naravno, u Karlovcu je postojalo još dosta bendova koji ovdje nisu spomenuti iz razloga što ne spadaju u određene glazbene okvire kojima se ova stranica bavi, ili su pak u bezuspješnom pokušaju isplivavanja naginjali komercijali. U budućnosti možda i napravimo osvrt na neke od tih bendova, a možda ova stranica počne pratiti i danas aktualna događanja na karlovačkoj sceni.

Što se tiče ostalog sadržaja stranice, osim bendova, bit će tu još i ponešto o fanzinima i koncertima, zatim fotografije iz tog vremena, mp3-ce, a možda i poneki video zapis. Bilo je poprilično teško prikupiti sve materijale i informacije i kao što možete vidjeti, stranica još uvijek nije kompletirana ali će se s vremenom sadržaj popunjavati. Želim zahvaliti svima koji su pomogli u prikupljanju informacija: Cviti – što je sačuvao booklet koji je bio osnovni izvor informacija, Čipsu i Vrići na pisanju infosa o bendovima i rupama, Gicku i Kikiju na informacijama o nekim davnim vremenima i bendovima te Srkiju na skeniranju i mp3-cama.



Nadam se da će se u skoroj budućnosti još ljudi javiti sa informacijama i materijalima koji nedostaju pa da se stranica popuni i kompletira. Pozdrav i ugodno čitanje.

http://www.thisiskarlovac-notla.com/