Izgleda da je postalo pravilo da se kod novijih horora sve svodi na montažu, te ako su u filmu prisutni brzi i agresivni rezovi uz puno krvi, bez obzira na to što je sama osnova filma krajnje pojednostavljena, film onda gotovo odmah uspeva kod ljubitelja brutalnog žanra. Ipak to nekada nije dovoljno da bi horor bio kvalitetan.
Kolekcionar (The Collector) je potencijalno zanimljiva kombinacija krimića i horora ali ništa više od toga. U početku, ako izuzmemo mistične uvodene kadrove pred samu špicu, film deluje kao klasičan krimić. Glavni junak Orkin (Arkin), bivši robijaš i pored poštenog posla nema dovoljno novca da bi pokrili dug njene žene koja se zadužila kod zelenaša, te je primoran da krade. Želi da dođe do sefa sa dijamantom koji se nalazi u kući njegovog gazde kod koga je zaposlen. Pošto zna da on sa porodicom treba da ide na odmor, te smatra da je kuća prazna, odlazi noću po plen ali shvata da je stan ispunjen zamkama koje je postavio poremećeni manijak koji uživa u mučenju drugih i koji je zaprvavo kolekcionar ljudi, a žrtve su gazdina porodica. Žrtva uskoro postaje i Orkin.
Osim previše brutalnosti i scena masakra, ovaj film, nema gotovo ništa, iako od filma očekujemo puno u prvih pola sata. Izgleda da samom autoru nedostaje mašte. I pored svega nabrojanog, ovo je ipak solidan horor jer pruža dosta napetosti samom gledaocu, te za sve one koji vole da se plaše, ovaj film ima prođu.
Branko Radaković