foto: Danny Clinch
Jedni od pionira grunge muzike devedesetih, Pearl Jam su objavili novu pesmu „Dark Matter“ kojom najavljuju i novi istoimeni album, dvanaesti po redu.

Prethodni album „Gigaton“ objavili su 2020., a dosegao je zavidno peto mesto od 200 najprodavanijih albuma prema Billboardu.

Dvanaesti studijski LP nadovezuje se na “Gigaton” iz 2020, a neki fanovi su ga opisali kao njihov najeksperimentalniji album dosad. Na osnovu tri i po minuta pesme “Dark Matter”, ova sledeća faza bi mogla biti žestoka.

Vedder, glavni gitarista Mike McCready i basista Jeff Ament premijerno su predstavili nadolazeći album na preslušavanju u West Hollywoodu prošlog meseca. Sam Vedder ga je opisao kao njihov “najbolji rad”. Producent Andrew Watt je snimio ploču u Shangri-La studiju Ricka Rubina u Malibuu u Kaliforniji pre godinu dana, kako su rekli tom prilikom.

Nova pesma donosi kombinaciju snažnog Vedderovog vokala sa upečatljivom melodijom, snažnim basom i moćnim rifom te najavljuje povratak rok zvuku. To je potvrdio i gitarista Mike McCready, koji je najavio “pirotehniku” sa gitarom. Autorski trojac su prošlog meseca promovisali album i u privatnijem okruženju – za porodicu, prijatelje i novinare.