Igor Đeke jedan od najznačajnijih muzičara vinkovačkog rokenrola (Majke, Satan Panonski, Kaotične Duše, Mlinski Kamen). U prošlosti predvodio je vinkovački garažni pank bend Thee Knuckleheads. Posle raspada ovog benda poslednjih godina nastupa sam kao Harp Explosion a od kraja 2013. postao je novi član Discipline Kičme.

Istražujući nove načine sviranja usne harmonike počeo je da koristi distorziju kao muzički efekat. Njegov zvuk nije klasična bluz forma već prljavi garažni pank-bluz koji se sjajno uklopio u muziku ove legendarne grupe a prihvaćen je i kod DAK fanova.

U nekoliko navrata smo pisali o ovom one man bendu a danas vam skrećemo pažnju na novi singl.

Harp Explosion (Foto: Milan Milutinović, Izvor: Harp Explosion facebook stranica)

Streets je instrumentalna pesma Iggyjevog bivšeg benda Thee Knuckleheads koju je Iggy prearanžirao i snimio u Harp Explosion stilu. U pesmi gostuje novosadski muzičar Shpira (DeadRail, Trance Balkan Desorganization…) na bas gitari koja daje moćnu podlogu ovoj novoj interpretaciji pesme. Singl prati i minimalistički video u kom se animirani Harp Explosion logo vrti u loop.

U izjavi za naš sajt o singlu i novim gostovanjima Iggy je rekao sledeće:

- Pjesmu Streets smo izvorno izvodili u bendu Thee Knuckleheads koji je u raznim postavama djelovao od 2001. do 2009. Originalno je snimljena 2005. na Thee Knuckleheads albumu „Yes to All“. Za razliku od ostalih pjesama iz tog perioda Streets je instrumental koji smo uvijek svirali na kraju koncerta kao session temu koja može trajati ovisno o našem raspoloženju i inspiraciji. Iz tog razloga je ova stvar uvijek prolazila odlično kod fanova benda. Prije koju godinu sam ju ubacio u Harp Explosion repertoar i svirao također kao jam session temu u malo drugačijem i dužem aranžmanu. Pred kraj prošle godine sam ju odlučio i snimiti kao posvetu tom našem neprežaljenom bendu Thee Knuckleheads.

Izazov mi je bio snimiti instrumental od 10 minuta samo sa ritmom i usnom harmonikom i uhvatiti taj jam trenutak i slobodu izražavanja. Na kraju sam jako zadovoljan rezultatom jer je sve sjelo na svoje mjesto kako sam i očekivao. Shpira iz Novog Sada je tu uletio kao gost sa bas gitarom i digao pjesmu na još višu razinu. Osim basa Shpira je tu rekonstruirao i originalni ritam kakav je bio u izvornoj pjesmi.

Sa Shpirom surađujem unazad nekoliko godina pa sam tako gostovao na njegovom novom DeadRail projektu u pjesmi „Ghost“ koja je isto premijerno objavljena prije dva tjedna.
U pripremi je još nekoliko mojih gostovanja sa usnom harmonikom a sljedeće koje će ubrzo izaći je vezano za projekt STRAŽARNI LOPOV I DOBRI LJUDI gdje sa bivšim članovima Majki gostujem u pjesmi „Trideset i osmi stanovnik Segovine“. 

Poslušajmo "Ulice"...