STRIP: Poslednji muškaracSviđa ti se? Javi ostalima!

"FX" i "Hulu" su nam predstavili novu seriju: "Y: The Last Man" snimljenu na temelju istoimene, post-apokaliptične grafičke novele.

Scenarista ovog veoma interesantnog strip serijala je Brian K. Vaughan, a za crtež su se pobrinuli Pia Guerra, Goran Sudžuka i Paul Chadwick.

Priča o iznenadnom naletu misteriozne bolesti koja na mestu ubija sve koji imaju hromozom Y (muškarce), osim glavnog junaka Yoricka Browna i njegovog kapucinera Ampersanda, izlazila je u "DC"-jevom izdavačkom ogranku "Vertigo" (objavljivao je remek dela "The Sandman", "Preacher", "Fables", "Lucifer" i "Y: The Last Man").

2020. "Vrtoglavica" je "upokojena" posle 27 godina rada, a sva izdanja se od tada štampaju pod novim znakom: "DC Black Label".

No, vratimo se na "Poslednjeg muškarca". Priča je vrlo zanimljiva, samo je pitanje kakva će, do kraja, biti njena tv adaptacija. Prva epizoda je odlična, napeta je i poprilično dinamična. Ono što se neprestano pitate je: zašto je glavni junak preživeo, iako je muškarac i odakle stiže "kuga" - da li je ona rezultat ekstremne prirodne selekcije ili veštački kreirana pošast koja je trebalo da posluži u političkoj borbi za nadmoć na svetskoj mapi, a koja je bila usmerena prema Kini, kao najvećem rivalu SAD?

Ni sam autor novele Brian K. Vaughan nije do kraja otkrio uzrok ovog apokaliptičnog horor-scenarija, već je čitaocu dao slobodu da sam dođe do nekih zanimljivih teorija.

Novela je dobila tri "Eisner" nagrade.

U seriji je u jednoj od glavnih uloga i Diane Lane koja izgleda toliko prirodno i lepo da je milina gledati je.

Tatjana Smiljanić
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva