"FX" i "Hulu" su nam predstavili novu seriju: "Y: The Last Man" snimljenu na temelju istoimene, post-apokaliptične grafičke novele.

Scenarista ovog veoma interesantnog strip serijala je Brian K. Vaughan, a za crtež su se pobrinuli Pia Guerra, Goran Sudžuka i Paul Chadwick.

Priča o iznenadnom naletu misteriozne bolesti koja na mestu ubija sve koji imaju hromozom Y (muškarce), osim glavnog junaka Yoricka Browna i njegovog kapucinera Ampersanda, izlazila je u "DC"-jevom izdavačkom ogranku "Vertigo" (objavljivao je remek dela "The Sandman", "Preacher", "Fables", "Lucifer" i "Y: The Last Man").

2020. "Vrtoglavica" je "upokojena" posle 27 godina rada, a sva izdanja se od tada štampaju pod novim znakom: "DC Black Label".

No, vratimo se na "Poslednjeg muškarca". Priča je vrlo zanimljiva, samo je pitanje kakva će, do kraja, biti njena tv adaptacija. Prva epizoda je odlična, napeta je i poprilično dinamična. Ono što se neprestano pitate je: zašto je glavni junak preživeo, iako je muškarac i odakle stiže "kuga" - da li je ona rezultat ekstremne prirodne selekcije ili veštački kreirana pošast koja je trebalo da posluži u političkoj borbi za nadmoć na svetskoj mapi, a koja je bila usmerena prema Kini, kao najvećem rivalu SAD?

Ni sam autor novele Brian K. Vaughan nije do kraja otkrio uzrok ovog apokaliptičnog horor-scenarija, već je čitaocu dao slobodu da sam dođe do nekih zanimljivih teorija.

Novela je dobila tri "Eisner" nagrade.

U seriji je u jednoj od glavnih uloga i Diane Lane koja izgleda toliko prirodno i lepo da je milina gledati je.

Tatjana Smiljanić